МВнР към Русия: Уважавайте избора на България и Конституцията ни

News24sofia.eu
Прочитания 14569
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Националните територии на страните-членки на НАТО са територии на Алианса. Въоръжените сили на страните членки са и въоръжени сили на НАТО.

С цитат и позоваване от Българското външно министерство излизат с позиция по повод днешната тема за ултиматума на Русия към НАТО да изтегли войските си от България и Румъния.

В позицията, публикувана на фейсбук профила на Външно министерство, се обяснява, че позицията им е в рамките на Вашингтонския договор за създаване на НАТО, който всички страни членки са ратифицирали.

Вашингтонският договор не предвижда „втора категория“ страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем.

Съгласно Решение №1 на Конституционния съд на България от 4 февруари 2003 г. „войските на политически или военен съюз на държави – членки на този съюз или на съюзни държави, по ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България международен договор с политически или военен характер, не са чужди войски по смисъла на чл. 84, т. 11 от Конституцията, ако преминаването или пребиваването им през територията на страната е свързано с изпълнение на съюзнически задължения“.

От МВнР призовават Руската федерация да проявява уважение към осъзнатия външнополитически избор на Република България за членство в НАТО и към решенията на българския Конституционен съд.

Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивен диалог със страните – членки на НАТО в Съвета НАТО-Русия, насочен към бъдещето на една по-единна и по-сигурна Европа, основаваща се на върховенство на правото и стриктно прилагане на поетите международноправни ангажименти.

Настоящата криза в архитектурата за сигурност в Европа, както и кризата в и около Украйна, следва да бъдат разрешени с дипломатически средства и по пътя на диалога.

Припомняме, че днес по темата се изказа и министър-председателя Кирил Петков, който защити правото на суверенен избор на нашата страна.

Темата влезе в пленарна зала по настояване на ГЕРБ, които настояха за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност. Преди това те поискаха премиерът Кирил Петков, военният министър Стефан Янев и външният министър Теодора Генчовска да докладват по темата. В парламентарна зала дойде премиерът, а от Министерство на отбраната разпространиха позиция.

От страна на ДПС лидерът Мустафа Карадайъ, както и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов излязоха с позиции. В подкрепа на думите и реакцията на премиера Петков излезе и Христо Иванов от „Демократична България“.

Президентът Румен Радев заяви, че страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било.

Напрежението идва на фона на информацията, че Испания смята да изпрати военни кораби, за да се присъединят към военноморските сили на НАТО в Средиземно и Черно море на фона на нарастващото напрежение между Русия и Украйна. Това обаче предизвика спорове в самата Испания.

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана в петък отхвърли „анахроничното“ искане на Русия атлантическият алианс да се оттегли от Румъния и България. Министърът на националната отбрана на Румъния Василе Динку коментира, че военното присъствие на САЩ и Франция в Румъния, е „добра новина„.

Динку обясни, че военното присъствие на НАТО в Румъния има преди всичко значение на отхвърляне на искания на Русия относно отказ от военно присъствие на Алианса в Централна и Източна Европа. Това е и силен сигнал, че Алиансът е загрижен за сигурността на всяка страна членка, като и отговор срещу руската пропаганда.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Next Post

Не приемаме ултиматуми, отсече и Радев

„Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било„, заяви президентът Румен Радев, по повод настояването на руското външно министерство да бъдат изтеглени войските на НАТО от България и Румъния. Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО е неприемливо, тъй като в страната ти няма постоянно

Read More »