МВФ очаква поредна тежка година за световната икономика

Екип на News24sofia.eu
Views 2198
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Международният валутен фонд (МВФ) няма да влоши октомврийската си прогноза за растежа на световната икономика за тази година, която е на ниво от 2,7%. Това съобщи в четвъртък управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, цитирана от „Ройтерс“.

Ръководителят на фонда подчерта, че опасенията на някои експерти за скока на цените на петрола не са оправдани и ситуацията на пазарите на труда в много страни остава стабилна. В същото време, 2023 г. ще бъде още една трудна година за световната икономика, нивото на инфлация ще остане стабилно високо. Георгиева не очаква нова година на поредни понижения като миналата година, с изключение на неочаквано развитие. Според нея развитието на световната икономика ще достигне дъното преди фазата на възстановяване тази година и ще започне да се ускорява през 2024 г.

Траекторията на забавяне на глобалния икономически растеж ще се разгърне през втората половина на 2023 г., вероятно до края на 2023 г., след което през 2024 г. ще видим по-висок растеж от 2023 г.„, каза Георгиева.

Управляващият директор на МВФ обаче казва, че 2023 г. ще бъде година на предизвикателства, особено след като централните банки са изправени пред трудното решение колко повече ще трябва да свият икономиките си на фона на продължаващата висока инфлация. Тя също така вярва, че глобалната рецесия все още може да бъде избегната.

Според Георгиева, Китай е единственият най-важен фактор за глобалния растеж тази година.

Ако те китайските власти запазят курса, тогава около средата на годината Китай ще се превърне в положителен фактор за средния глобален икономически растеж„, каза тя.

Миналия октомври фондът прогнозира глобален растеж от 2,7% тази година и 3,2% за 2022 г. Актуализираният януарски доклад на МВФ за перспективите пред световната икономика ще бъде публикуван на 31 януари.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Украйна търси в ООН отговорност от Русия за войната

За две резолюции се бори Киев