Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Мустафа Карадайъ: Истерици в парламента ограничават изборните права на българските граждани

Драма в парламента не гледаме. Виждаме народни представители, които са в истерия, коментира в интервю за Би Ти Ви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ скандалите в НС за Изборния кодекс и 15-часовото заседание на депутатите в петък.

Основният въпрос е защо са в истерия. Ние дадохме нашия отговор от трибуната на НС като посочихме факти за разминаването на данните от физическите носители и електронния вот. Истерията е разбираема,“ каза Карадайъ.

В четвъртък той е дал два примера от сайта на Централната избирателна комисия. Първият е от секция в Трявна. Там броят контролни разписки, разпечатани от машината е 229, броят положени подписи в избирателните списъци – също. Но потвърдените гласове от машинното гласуване са с два по-малко – 227, нещо, което няма физически как да бъде контролирано. Физическите носители съвпадат, а се различават от електронните гласове.

Във втория пример контролните разписки и положените подписи са 349, но броят потвърдени гласове от машинното гласуване е с един повече – 350.

С този начин на провеждане на изборите и на гласуване няма как да има доверие в резултата, подчерта Карадайъ.

По повод връщането на хартиената бюлетина като възможност за гласуване лидерът на ДПС заяви, че има хора, които са притеснени дали ще се справят с този вариант на изцяло машинен вот и затова не са отишли до изборните секции.

Чухме от истериците изказвания за морал. Съгласно Конституцията всеки български гражданин има право на глас. В Изборния кодекс пише, че гласуването е задължително. „Технологията, с която ограничават българските граждани да гласуват, за тях е морал,“ възмущава се Карадайъ.

Лидерът на ДПС припомни, че Движението от 2014 г. призовава за въвеждането на сканиращи машини на изборите, каквито ползват най-развитите демокрации в света – САЩ и Великобритания. При този модел хората гласуват както досега – с хартиена бюлетина, която пускат в скенер. Ако тя е правилно попълнена, устройството я пуска в урната. Ако ли не, а връща за поправка. Накрая машината разпечатва протокол. И така има пълно доверие в изборния резултат.

Хартиената бюлетина е в полза на гарантиране правата на българските граждани, както са разписани в Конституцията на страната, каза Карадайъ. И риторично попита: „Как гласуването е задължително, когато се ограничава възможността за вот?!“.

Попитан за възможността ДПС да организира митинг с 20 000 души, Карадайъ отговори: „Ако има нужда да защитим Конституцията и законите в страната – защото ние сме платили много висока цена за защита на демокрацията, ако е необходимо, ще призова всички отговорни български граждани и най-вече симпатизантите на ДПС. Очаквам много повече от 20 000, защото демокрацията е ценност. И когато губим демокрацията, губим всичко, губим държавността.“

По какъв начин ще защитаваме Конституцията и законите е наше право. Едни хора, които два дена са в истерия в НС и призовават за протести, за да се нарушава Конституцията, са избрали този подход – истерия и призиви. Ние имаме друг,“ защитава позицията си Карадайъ

На въпроса къде е народният представител от ДПС Делян Пеевски, Карадайъ заяви: „Върши си работата. Ролята на Пеевски е много голяма, работи с избирателите, работи по ред законопроекти. Когато е необходимо е в Народното събрание. Не нарушава правилата.“.

Да си депесар е гордост!“ – така той коментира казуса в Народния театър с протестите на режисьора Александър Морфов срещу пиара на културната институция Велислава Кръстева.

Аз нямам ли право да работя в театъра,“ попита Карадайъ. И заяви: „Някой е решил да протестира, защото друг е депесар. Депесарят няма ли право на работа? 350 000 души гласуват за ДПС. Какво да ги правим – да ги изселим на Марс, на Юпитер? Г-жа Кръстева не е в нарушение на законите, напротив. Но когато някой става министър в нарушение на Конституцията и законите на страната, не ги видях тези хора от театъра да протестират, и Вас не видях да протестирате,“ отговори Карадайъ.

spot_img

Реклама

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Русия защитава петролните си съоръжения с мрежи против дронове

Предвижда се и инсталиране на ракетни комплекси

МОН предлага 2 май да е неучебен ден в цялата страна

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага 2 май...

Сирия: Израелски ракети са ударили обекти на ПВО

Сирия съобщи в петък, че израелски ракети са ударили...

ИТН: Борисов и ДПС контролират служебния кабинет

Служебното правителство е изцяло на ГЕРБ и някъде там...

Иран омаловажи израелските удари, не планира отмъщение

Техеран говори за вътрешна атака от "инфилтратори"

Главчев няма план „Б“ за Външно

След като Даниел Митов се отказа

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Колко близо е Иран до ядрените оръжия?

Тъй като ядрената сделка от 2015 г. между Иран...

Адв. Людмил Рангелов: Няма доказателства за линия Банкова – Димитров

Не вярвам, че Живко Коцев е бил обект на заплахи, заяви Рангелов

Отмъкнаха 35 палета шампоани от камиона на заспал румънски тираджия в Хаинбоаз

Районното управление във Велико Търново разследва кражба на повече...

Синът на Деси Цонева показва средни пръсти

Синът на чернокосата тв кулинарка Деси Цонева показва средни...

Заплашиха певицата Прея с убийство в София

Заканата беше предшествана от изключително дълъг психопатски разговор, сподели още изпълнителката

Швейцария отказа да се присъедини към екипа за търсене на руски активи

Прочутият неутралитет на Алпийската конфедерация

ЕС изолира със санкции фабриката за дронове на Иран

Европейският съюз ще предприема допълнителни санкции срещу Иран. Това...

Зеленски предупреждава за руска офанзива тази пролет

Руските войски ще се опитат да засилят щурмовите и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img