Москва гони един български и десет румънски дипломати

News24sofia.eu
Прочитания 2144
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Българският посланик в Москва Атанас Кръстин е бил извикан в руското външно министерство днес, където му е била връчена нота, с която служител на българското посолство в Москва е обявен за „персона нон грата“, съобщиха от руското дипломатическо ведомство.

Мярката е огледална и в отговор на „немотивираното решение на българската страна да обяви за персона нон грата“ дипломата от руското посолство в София, взето през април тази година.

С нотата се гони един български дипломат, като в съобщението не се посочва нито името му, нито длъжността, която заема.

Припомняме, че на 1 април Министерството на външните работи връчи нота, с която обявява за персона нон грата на руския дипломат – първи секретар на посолството на Русия в България, във връзка със засечена от българските власти негова шпионска дейност.

Москва реагира огледално и спрямо Румъния, като обявява десет служители на посолството на страната в Русия за персона нон грата. На посланик Кристиан Истрате днес също е била връчена

В съобщението за тази дипломатическа стъпка Москва заявява обаче, че отхвърля опитите на Румъния да прехвърли вината за военните престъпления в Украйна върху Русия. В изявлението на руското външно министерство се казва, че „Руската страна категорично отхвърля неоснователните опити на румънската страна да обвини Русия във военни престъпления в Украйна и осъжда политиката на Букурещ за замазване на жестокостите, извършени от Националните батальони срещу цивилното население, както и доставките на оръжие, оборудване и друга помощ за режима в Киев.“

Изявлението, публикувано от ТАСС, за дипломатическата стъпка спрямо България е значително по-лаконично.

През април месец Русия предприе две изгонвания на български дипломати – на 8 април Русия обяви двама служители на българското посолство в Москва за персона нон грата като ответна мярка на решение от 2 март на българските власти да изгонят двама руски дипломати, обвинени в шпионаж. Второто бе на 18 април.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Заков за Ф-16: Нищо не е още договорено

„Нищо не е договорено.“ Това заяви министърът на обраната Драгомир Заков пред журналисти след участието си в парламентарния контрол в Народното събрание. Коментарът си той направи във връзка с посещението в САЩ и какво е договорено за изтребителите Ф-16. Той обясни, че са се провели разговори със САЩ по отношение

Read More »