Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Монтират реакторите за АЕЦ „Белене“ на площадката на АЕЦ „Козлодуй“?

Министрите от кабинета „Борисов-3“ одобриха доклад за резултатите от мерките за изграждане на нова ядрена мощност на площадка №2 в АЕЦ „Козлодуй„, съобщиха от МС.

До 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност. Проектът е в контекста на постигане на целите на Европейския съюз за климатична неутралност до 2050 г. и диверсификация на енергийните ресурси.

Теменужка Петкова припомни, че на 14 октомври 2020 г. Министерският съвет прие решение, с което беше даден мандат на АЕЦ „Козлодуй“ да влезе в преговори с американски компании, които разработват последните достижения в областта на ядрената енергетика.

Целта бе да търсим възможност за реализация на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ на одобрената с решение на Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ „Козлодуй“ и влязлата в сила оценка за въздействие на околната среда по отношение на този проект“, подчерта Петкова.

Има работна група от експерти от АЕЦ „Козлодуй“, АЕЦ „Козлодуй – Нови мощности“, в която са привлечени и международни експерти. Вчера бе завършен докладът за свършената работата и предложенията на сформираната работна група.

В хода на работата на групата са проведени разговори, разменена е кореспонденция, включително с колегите от „Уестингхаус“, тъй като три са одобрените технологии по ОВОС. Едната технология е американската за реактори „AP 1000“, другите две са руски технологии, които са реакторите за АЕЦ „Белене„, уточни министър Петкова. В доклада на експертите се отбелязва, че се подкрепя реализацията на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ с наличното оборудване от проекта за АЕЦ „Белене“, информират от МС.

По думите на премиера това са изключително важни инфраструктурни проекти, които гарантират и националната сигурност, и енергийната сигурност, и диверсификацията. „Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор„, заяви Бойко Борисов в хода на заседанието. Премиерът определи доклада като добра стратегия, в която има записани важни и бързи стъпки за действие по проекта.

По информация на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов този проект не е лесен, но при добра организация можем до десет години да пуснем един нов блок, категоричен бе той.

Според гласувания доклад министърът на енергетиката трябва да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на одобрената със заповед на Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ „Козлодуй“ за изграждане на нова ядрена мощност, включващо рационалното използване на доставеното оборудване за АЕЦ „Белене“.

Министърът на енергетиката трябва да организира изготвянето на модел за финансово структуриране на проекта за изграждане на нова ядрена мощност и на правен анализ на приложимата национална, европейска и международна правна рамка. Предстои да бъде разрешено продължаване на действията по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност чрез използване на нови ядрени технологии за малки модулни реактори.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Росен Желязков спира микрофона на депутатите (ДОКУМЕНТ)

Пресконференции, брифинги, срещи с журналисти, кръгли маси, дискусии и...

Отмъкнаха 35 палета шампоани от камиона на заспал румънски тираджия в Хаинбоаз

Районното управление във Велико Търново разследва кражба на повече...

Колко близо е Иран до ядрените оръжия?

Тъй като ядрената сделка от 2015 г. между Иран...

САЩ и Великобритания удрят Иран с нови санкции

Съединените щати обявиха нови санкции срещу Иран, съобщава "Ройтерс". Те...

С нови 80 автомобила обновяват изцяло автопарка на ДАИ

Автопаркът на ИА "Автомобилна администрация" е изцяло обновен с...

2 май ще бъде неучебен ден и във Варна и Бургас

Кметът на Варна обяви 2 май за неучебен ден...

Дипломати очакват достойна реакция на Радев за исканата смяна на външния министър

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Зеленски осъди атаката на Иран срещу Израел (ВИДЕО)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди в неделя атаката...

Помогни си с „Помогни ми“ – мобилно приложение за жертви на насилие у дома (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=SAxvUl8XH5c Пострадалите от домашно насилие вече могат да се обръщат...

БСП вадят на светло договора с Боташ (ВИДЕО)

ГЕРБ се опитват да прикрият корупцията по договора с...

Задържаха двама, натъпкали апартамент в София с упойващи лекарства

Полицията откри голямо количество лекарства със специален режим на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img