Реклама

https://www.gerb.bg/bg

МОН с двама нови зам.-министри и основен приоритет „максимално присъствена среда“ (ОБНОВЕНА)

Снимка: архив БГНЕС

Отчет за свършеното през изминалия мандат на служебния кабинет и три приоритета за сегашния обяви министърът на образованието Николай Денков на пресконференция във ведомството.

Денков посочи, че учебната година е започнала успешно с присъствено обучение, което трябва да бъде продължено, като се вземат всички мерки за минимизиране на риска от епидемична вълна и с грижа за здравето на учениците и учителите.

За това ще отговаря заместник-министър Мария Гайдарова, която остава на позицията си от предишните четири месеца.

През изминалия период МОН изготви подробен анализ на ефекта от обучението от разстояние в електронна среда и подготви всичко необходимо, за да осигури максимално продължителни присъствени и безопасни за здравето занятия. Насоките за работа на образователната система в епидемична обстановка са ясно разписани и вече се спазват, добави Денков. Той посочи направеното от МОН изследване на изминалото обучение в електронна среда е основано на резултатите от изпитите. Рискът за отпадане при рисковите ученици се увеличава, именно затова са променени насоките за обучение в присъствена среда, за да няма риск за учители и ученици.

Това изисква синхрон на информационните системи на МЗ и МОН, за да се следи какво се случва в училище – променен е начинът на стартиране на механизма за приобщаване на децата – един месец по-рано – на 16 септември. Министърът обеща да се провери дали работи добре във всеки регион на страната, за да се определи политиката.

За първи път е изготвена Национална карта на България, за първи път такъв документ, който дава информация за положението по региони и по направление.

Относно законите за висшето образование Денков поясни, че „не стигнаха до обсъждане в НС, по причини извън нас, тези промени са очаквани от академичната система и ще бъдат отново внесени в НС, ще са приоритет, защото са много важни, по отношение на научните изследвания и научното образование„.

Беше направен подбор и 7 изследователски университета получиха такъв статут и ще бъдат включени в Плана за възстановяване и устойчивост, като първите в България, съобщи той.

Отделно са планирани по групи дейности – 1.8 млрд.лв. в Плана и 1.5 млрд.лв. в програма „Образование“ – за висше, училищно, предучилищно и научни изследвания.

Приоритетите следващите три месеца на служебния кабинет – първият продължаване на учебната година с максимално присъствено обучение и контрол в ситуацията в академичната обстановка, ситуацията е тревожна в страната, има възможност за пренасяне извън училищата.

Има плавно нарастване на случаите на заразени с коронавирус, трябва да се внимава и при рязко нарастване при епидемичните проблемни да се реагира максимално бързо, категоричен е Николай Денков.

Водещо при мерките – затваряне на области и градове, за което ще отговарят МЗ и РЗИ. Ние сме техни партньори и грижата е да гледаме какво се случва в отделните училища с идея да се затварят паралелки или випуски, каза той.

Вторият приоритет е подготовката на документите. Свързали са се с кандидатите по европейските проекти и програми, сумите са сериозни, за да се използват, трябва да се подготвят хиляди страници от документи, експертни, за да се кандидатства следващото лято за финансиране.

Третият приоритет е подготовка на бюджета за следващата година и актуализация на бюджетна рамка. Образованието е приоритет, но трябва да се види в бюджета и бюджетните рамки за следващата години, наред със зам.-министър Мария Гайдарова и проф. Генка Петрова, зам.-министър за висшето образование.

В екипа на МОН влизат двама нови министри. Чл. коресп. проф. Константин Хаджииванов, БАН, с опит по отношение на научната дейност и видове проекти, председател на УС на Центъра за върхови постижения от предишния програмен период.

Другият зам.-министър – Ваня Стойнева, беше в служебния кабинет, отговаряше за европейските фондове и програми в МФ от екипа на Асен Василев. Тя ще отговаря за качествено оформяне на документи, подготовка за бенефициенти и за важна информационна кампания.

Министър Денков благодари, че са съгласили да се включат в екипа.

Освободени са проф. Нели Косева, която е била на изборна длъжност в БАН. Евгения Пеева поела анализ на обучението в електронна среда, специфичен профил, опит с НПО, с международни организации.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ИТН не изключва и конституционна криза (ВИДЕО)

"Би могла да се получи конституционна криза." Това заяви...

Киргизстан твърди, че неговите граждани в Русия са активна мишена на вербовчици

Киргизстанците работещи в Русия активно биват примамвани от вербовчици...

ТЕЦ „Марица-изток 3“ съкращава 30% от персонала си

Централата преминава към сезонен принцип на работа

Украйна: 537 деца са загинали в резултат на войната в Украйна

1269 са били ранени с различна степен на тежест

ВМРО съзря ръката на Скопие в корупционния скандал в ЮЗУ „Неофит Рилски“

ВМРО пита кой стои зад кампанията срещу Югозападния университет...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img