МОН призна, че няма контрол над директорите, Денков отказва пост в служебен кабинет

News24sofia.eu
Views 11302
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Министерство на образованието и науката е запознато с проблема, че директори на училища назначават кандидат-учители на временни договори и няма контрол върху това. Това стана ясно от думите на министър Николай Денков, който отговори на въпрос как се следи дейността и отчета на директорите на училища в страната.

Днес МОН представи отчета за свършеното през мандата за 7 месеца управление в кабинета на Кирил Петков. Денков поясни, че се правят проверки по сигнали и на родители, и на учители в школата, но не уточни резултати от тях.

Мандатността на директорите е това, което МОН не успя да промени, тя се дължи на политизация в системата от директор към учители„, поясни министърът.

На въпроса запознат ли е Николай Денков с това, че за едно място се борят 20 учители заради скока на заплатите – той отговори, че „е очакван ефект“.

Министър Николай Денков бе категоричен, че няма как да остане на поста като служебен министър, тъй като е част от партийна формация, носледващите месеци ще посвети на дейността да убеди обществото, че трябва да има промени, свързани с това средствата да се усвояват прозрачно в областта на образование и здравеопазване„.

Все пак в отговор на въпрос дали е мислил да приеме поста министър на образованието в следващ кабинет с участието на „Продължаваме промяната, той отговори, че е „твърде рано да се каже“.

Какво ще завещае МОН на следващия министър и какво ще бъде прието от започнатите, но недовършени промени в сферата (б.а. например промени в учебните програми, висшето образование) – Денков обеща приемственост със следващия министър и още два подробни отчета за предучилищно и училищно образование и за европейските фондове.

МОН обеща промяна в квалификациите на професиите от септември, както и промяна на обучението в 11-12 клас – етап, който да подготви учениците за висшите училища и промени, свързани с начина за провеждане на изпитите.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

9 катастрофи и загинал пътник на АМ "Тракия"

Пътник е загинал в катастрофа на АМ „Тракия“ тази сутрин. За по-малко от три часа на АМ „Тракия“ в посока Бургас станаха 4 катастрофи между 130-и и 138-и километър на автомагистралата. До 10 часа в първия ден на месец август инцидентите в същия участък нараснаха до 9, съобщи БиТиВи. В

Read More »