Реклама

https://www.gerb.bg/bg

МОН иска повече средства за научни изследвания

Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ) няма достатъчно средства, за да обезпечи и развива научните изследвания в страната. Това е сред причините за липсата на интерес от млади учени и докторанти за участие в конкурсите на фонда. Това констатира в годишния си доклад за дейността на ФНИ за 2020 г. комисия към Министерството на образованието и науката (МОН).

През 2020 г. общата сума за финансиране на проекти, провеждане на конкурсни процедури и оценка на резултатите от проектите е 26.4 млн. лв. Според комисията тази сума е недостатъчна за финансиране на проекти по регулярните конкурси. Друг установен проблем е, че през годината кабинетът е отпускал допълнителни средства за нови конкурси на части, вместо те да са заложени в годишния бюджет на ФНИ. Това е довело до забавяне при процедурите и до провеждане на конкурсите в съкратени срокове.

Недофинансирани са били и част от проектните предложения. Малките суми, отпускани за отделните проекти, не са позволили закупуване на необходимата апаратура и осигуряване на достатъчно средства за възнаграждения на членовете на научния екип.

С около 3 млн. лв. по-малко е финансирането на конкурсите за научни изследвания през 2020 г. спрямо предходната година. За 2019 г. сумата е близо 30 млн. лв. По-слабото финансиране е една от причините да не се увеличава броят на младите учени в страната.

Липсата на стимули като малките стипендии за докторанти и намаляването на интереса към научната работа в определени области са причините за тази негативна констатация, се казва в доклада.

Бюджетът на ФНИ се разпределя в няколко конкурсни процедури. Малко над 12 млн. лв. са за фундаментални научни изследвания, като над половината от сумата е за вече започнали проекти от 2017 и 2018 г. С нея са финансирани над 70 проекта.

За 2020 г. са отпуснати допълнително 3,1 млн. лв. за фундаментални научни изследвания, свързани с пандемията от COVID-19. За научни изследвания на млади учени са разпределени 825 хил. лв.

По Национална научна програма „Петър Берон. Наука и иновации с Европа“ бюджетът за м.г. е 930 хил. лв. или с 30 хил. лв. по-малко от предходната година. Комисията констатира положителен ефект от провеждания от 2019 г. конкурс по тази програма. Такава е оценката и за Национална научна програма „Вихрен“, насочена към подкрепа на учени с високи постижения и такива със собствен независим изследователски колектив или изследователска програма.

За втора поредна година комисията установява подобрена организация на работа във ФНИ. Сред позитивите е въвеждането на електронна система за подаване на проектни предложения. Всички конкурси за финансиране на научни изследвания и за двустранно сътрудничество са проведени чрез нея. Препоръката е тази система да бъде надградена. Целта е да се осигури по-ефективно функциониране на ФНИ, прозрачност, архивиране в специално създадения регистър и разпространение на научните резултати по финансираните от фонда проекти.

Наложително е да се формулира ясно нова политика на ФНИ по управление на интелектуалната собственост, създадена с публично финансиране на научните организации и университетите.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Даниел Митов се отказва от Външно министерство

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

Преди ваканцията депутатите ще гарантират 30% по-високи заплати в армията

Единодушно със 195 гласа "за" парламентът прие на първо...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мая Манолова и Ваня Григорова отрязаха Левицата

Левицата се явява във формат на коалиция

Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС

Мацката имала солидни връзки в БФС, родителите й били сред най-уважаваните в спортните среди

60 кг кокаин за 2 млн. евро е задържан от бреговата охрана в Гърция

Корабът, на който е бил камионът, е идвал от Италия

Диалогът Главчев-Радев остава без резултат, засега (СНИМКИ)

Служебният премиер Димитър Главчев обсъди с президента Румен Радев...

11 задържани при протестите в Грузия

Служители на грузинското министерство на вътрешните работи са задържали 11...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img