Реклама

https://www.gerb.bg/bg

МО за изгонването от имот на вдовица на офицер – има 1229 други нуждаещи се

Снимка: БГНЕС

От Министерство на отбраната излязоха със становище по казуса с многодетната майка.

За това ,че майка на 9 деца трябва да напусне апартамент на МО. Във вчерашния сигнал бе посочено, че жената е вдовица на офицер , починал при трагични обстоятелства преди няколко години.

След въпроси, отправени от news.bg, от Министерство на отбраната обясниха, че във въпросния имот през 1983 г. е бил настанен нейният съпруг (тогава военнослужещ), заедно с 9-членното си семейство. През 1985 г. на семейството е предоставен за ползване и съседен апартамент в същия жилищен блок. Договорът за военна служба на съпруга на въпросната дама Светла Данаилова е бил прекратен през 1990 г., а той самият е починал през 1999 г. През 2001 г. е сключен договор със Данаилова, а през 2017 г. е отправено предизвестие за прекратяване на този договор.

От МО подчертаха, че Данаилова води административни дела срещу заповедта от 2018 до 2021 г., като окончателното решение на съда в полза на Министерството на отбраната е издадено на 25 март 2021 г.

Към днешна дата всички деца на г-жа Светла Данаилова са пълнолетни, а най-малкото е на 36 години. С една от дъщерите на Данаилова е сключен договор за ползване под наем на съседния апартамент, където тя живее с двете си деца, добавят от МО.

На 25 май 2021 г. е издадено постановление на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно почивно дело“ за приемане-предаване на имота, което е връчено на Светла Данаилова. Дни по-късно тя е поискала спиране на предварителното изпълнение на постановлението.

От министерството поясняват, че Данаилова системно не е заплащала дължимите суми за ползването на ведомствения имот. С Указ на Президента на Република България от 27 август 2020 г. е опростена дължимата сума към Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно почивно дело“. От този момент лицето продължава да генерира нови финансови задължения до сега.

От МО добавиха, че по конкретния казус Данаилова вече е подала запитване до Столична община за проучване на възможностите за използване на общинско жилище в столицата. Ако бъде задействана такава процедура, Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно почивно дело“ има готовност да забави изпълнението на приемо-предаването на ведомствения имот до нейното приключване, поясняват те.

През 2016 г. с решение на Министерския съвет е приет План за действие с мерки за предотвратяване придобиването по давност на имоти – частна държавна или общинска собственост. Това се налага от изтичащия в края на 2017 г. срок за спиране на придобиваната давност по отношение на такива имоти. Срокът за това изтича в края на 2022 г. От тогава до момента след действията на изпълнителната агенция са освободени 409 броя жилища от неправомерни наематели, дългогодишно обитавани без правно основание, уточняват от военното министерство.

Към 31 март 2021 г. картотекираните за жилища военнослужещи и цивилни служители са 2996. Само за град София нуждаещите се от жилище са 1129 души. При този недостиг възприетият начин на компенсиране невъзможността за осигуряване на жилища от Министерството на отбраната е изплащане на компенсационни суми, които да покриват част от разходите за заплащане на наем на свободния пазар. Годишно размерът на тази сума възлиза на около 3 милиона лева.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кирил Петков посъветва ГЕРБ да се отърсят от Пеевски (ВИДЕО)

"Господин Пеевски и Господин Борисов не притежават тази държава....

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

Пеевски и Борисов заедно на среща с миньорите (СНИМКИ)

Обещано и изпълнено. Това заявиха лидерите на ГЕРБ и...

Бойко Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ за общо управление след изборите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img