Реклама

https://www.gerb.bg/bg

МО в отговор на ГЕРБ за комисия Чешнегирово: Не политиците, а разследващите да информират

Снимка: БГНЕС

Коректността изисква не политиците, а разследващите органи да дават пред обществеността обективна информация по инцидентите в Чешнигирово и Шабла. Това обявиха от Министерството на отбраната във връзка с декларация на ПГ на ГЕРБ-СДС, поднесена от трибуната на Народното събрание от депутата Даниел Митов.

Тъй като е образувано досъдебно производство и на основание чл. 198 от НПК материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокуратурата. Министерството на отбраната е ограничено във възможността си да отговори подобаващо на въпросната декларация, която съдържа изкривена информация и неверни твърдения. За нарушения от такъв характер се носи отговорност по чл. 360 от Наказателния кодекс, припомнят от военното ведомство.

Те определят като крайно манипулативните твърдения и неверни внушения относно смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев. От МО са категорични, че министърът на отбраната не е наказвал военния.

Със заповеди на военния министър от 15 юли 2021 г. (4 дни преди трагичния инцидент) са освободени от военна служба директорът на РСВП – Пловдив полк. Венцислав Радков и началникът на сектор в Отдел „Контрол и охрана“ майор Георги Мерджанов – преки командири на старши лейтенант Тодор Манчев. В декларацията редом с другите неверни факти е сгрешено дори и военното звание на офицера, пишат от МО.

Министърът на отбраната възложи три проверки от страна на Служба „Военна полиция“ и на Инспектората на МО. Резултатите от проверките на Инспектората са предадени на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив. По повод изисканите от нас доклади от ПГ на ГЕРБ-СДС, сме отговорили, че чакаме за това разрешение от Прокуратурата, пишат от МО.

Те призовават за останалите подвеждащи твърдения в декларацията на ГЕРБ-СДС да се произнесат разследващите органи, след като приключат работа. Недопустимо е от трибуната на Народното събрание да се изнасят непроверени и манипулативни факти и да се влияе както върху общественото мнение, така и върху работата на разследващите органи.

Припомняме, че на 11 май американски войници атакуваха производствен цех в Пловдивско – с. Чешнегирово. Претърсиха го и „респектираха“ персонала. За инцидента се разбра едва след излъчване на кадри в медиите, а преди това институциите мълчаха.

На 19 юли е бил открит в безжизнено състояние с огнестрелна рана старши лейтенант Тодор Манчев от Служба „Военна полиция“. Той е намерен в района на ПОБ „Ново село“ в спално помещение.

Вторият цитиран в съобщението инцидент е от Шабла. Там на 9 юни сутринта беше съобщено, че „при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.„. При трагичния инцидент загина майор Валентин Терзиев.

На 24 юни устройството беше намерено на дъното на Черно море и извадено с подводен робот. Стана ясно обаче, че черната кутия е частично повредена от водата и има лентов кабел за подмяна, а поставянето на нов крие риск от компрометиране на информацията. По тази причина военните препоръчаха да се потърси съдействие от производителя.

На 1 юли стана ясно, че черната кутия на падналия край Шабла изтребител МиГ-29 ще бъде разчетена в лаборатория в Русия.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Седем години затвор за военния, убил полицай в Пловдив

Престъплението е извършено през 2018 година

Удължава се забраната за износ на инсулин с още месец

Удължава се забраната за износ на инсулин с още...

Бойко Борисов вдигна ръце от темите „президент“ и „Главчев (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=nGBwNJ45p8I Темата "президент", темата "Главчев" няма да коментирам, защото я...

Русия осъди на седем години учен в областта на хиперзвуковите технологии

Руски учен, работил върху хиперзвукови технологии, беше осъден на...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Ще живеем ли по-добре с 4-дневна работна седмица?

Европейска и българска политика е как да работим по-малко...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img