Реклама

https://www.gerb.bg/bg

МО: Няма теч на секретни данни, но все пак ще се провери

Снимка: архив БГНЕС

И Министерство на отбраната отхвърля възможност за теч на чувствителна информация, въпреки това обаче компетентните органи извършват необходимата проверка.

Това се посочва в позиция, разпространена от пресцентъра на МО малко след поста на военния министър Драгомир Заков във Фейсбук.

Позицията на Министерство на отбраната е във връзка с публикации, тръгнали от БНР, които се позовават на нидерланския сайт „Нов вестник Ротердам“, който в репортаж за мисията на изтребителите в България цитира изказване на командира на Военновъздушните сили на Нидерландия ген.-лейт. Денис Лаут. Според него още в началото на мисията нидерландските пилоти е трябвало да предадат личните си телефони, „за да предотвратят изтичането на лична информация и изнудване“. А за предаването на информация за изтребителите е било предложено заплащане, посочва изданието, без да уточнява повече подробности.

Министерството на отбраната заявява, че страната ни е надежден съюзник в НАТО.

Ние не можем да допуснем да бъде хвърляна сянка на съмнение върху нашата способност да поддържаме доверени съюзнически отношения. При нито една съюзническа мисия в България не е имало сигнал за подобни нарушения.“

България може да гарантира своята сигурност само в рамките на НАТО. Благодарни сме на всички наши съюзници, които оказват подкрепа в гарантирането на сигурността на страната и на българските граждани.

В поста си Драгомир Заков е още по-енигматичен и на практика не обяснява какво го е подтикнало да го напише.

От две изречения може да се предположи, че или постът му е за информацията от нидерланския сайт, или е заради появилите се твърдения от бивши военни министри, с които те допускат, че САЩ може да забавят доставката на F-16 за България не заради логистични проблеми покрай ковид пандемията, а заради това че имат притеснения от издаване на военни тайни. Това по повод придобилата публичност информация от вчера, в която бивши военни министри изказват такива съмнения. Интересното е, че публикацията се появи в EURACTIV Bulgaria вчера, но всъщност отразява неформален разговор провел се седмица по-рано в Централния военен клуб в София рамките на съвместната дискусия с евродепутата Радан Кънев.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Възраждане“: Тайно изнасят боеприпаси от български бази, за да се изпратят в Украйна (ВИДЕО)

Министерски съвет иска да промени военновременните запаси на българските...

ГЕРБ си трие подкрепата за промените в Конституцията

Винаги може да се стигне до криза, но според...

И БСП, и ГЕРБ се заеха амбициозно да прекрояват бюджета на София

Групата на БСП-София в Столичния общински съвет няма да...

МВР спря от продажба близо 120 кг храна с изтекъл срок в Самоков (СНИМКИ)

Икономически полицаи предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни...

Умишлен палеж е отнел живота на българо-турското семейство в Германия

Пожарът, който отне живота на турско-българско семейство в Солинген,...

Кремъл предупреди шефът на Telegram да бъде по-внимателен след нападението край Москва

Кремъл предупреди собственика на Telegram Павел Дуров да бъде...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Задържаха край Казичене шофьор, превозвал нелегални мигранти

Шофьор е бил задържан в понеделник след пътен инцидент...

Явор Куюмджиев: Много богата държава сме, след като пропиляхме в енергетиката милиарди

Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката и...

Спряха неизправен автомобил на шофьор от Етрополе със системни нарушения

32-годишен жител на Етрополе със системни нарушения беше привикан...

Орбан поздрави Путин за преизбирането

Единствено поздравление от европейски лидер

Китай отхвърли обвиненията на САЩ и Великобритания в кибершпионаж

Пекин призова САЩ и Великобритания да спрат да политизират...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img