Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ММС нямало е-подпис за проверка преди санкциите по Магнитски

Имахме леко забавяне в плащанията на клубовете и федерациите, тъй като трябваше да бъдат проверени за свързаност по закона „Магнитски“. Забавянето е преодоляно. Това каза на пресконференция служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов.

Брифингът на Кузманов започна с отчет на свършеното до момента, включително и по проверките.

Ако не беше законът „Магнитски“, Министерството на младежта и спорта е нямало да има електронен подпис за извършване на проверки, е установил още Кузманов.

Имало е електронен подпис само за плащания, но за проверки до момента Министерството няма електронен подпис, за да провери с кой работи.

Създадена е организация за допълнителна проверка на контрагентите на Министерството на младежта и спорта, които биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол над чуждестранните активни на Министерството на финансите на САЩ. Освен задължителна проверка на контрагентите дали попадат в списъка, обявен на страницата на Министерството на финансите, се проверяват членовете на управителните органи, съдружниците и собствениците на капитала на юридическите лица за участието им в други форми.

Ако не беше излязъл законът „Магинитски“, Министерството нямаше да има електронен подпис, за да проверява„, коментира Кузманов и подчерта, че по негово и на главния секретар нареждане е бил изкаран такъв подпис.

Няма забавяне на плащанията от страна на Министерството. „Единствено имахме леко забавяне по повод на закона „Магнитски“, тъй като трябваше да се проверят клубове и федерации дали имат свързаност. По тази причина бяха забавени с няколко дни„, каза още той.

Установена е свързаност – по закона Магнитски – фирмата е „Декарт“ и системно в годините от 2011 до 2017 в консорциум „Галоа“ или самостоятелно е обслужвала Спорт тото – за реализиране на онлайн и мобилни залагания.

Кузманов изброи договорите, които са слючвани съответно 2011, 2013, 2015 и 2017 година, като само първият е на стойност над 14 милиона без ДДС. На 4 юни тази година ММС е прекратило договора и се разработва конкрус за възлагане на обществена поръчка.

Констатациите от проверката на ММС повтарят констатациите от доклада на Сметната палата за състоянието на държавното тото у нас. Заключението на служебния министър е „че тотото е работил за министерството на някои си“. Кузманов заяви, че разбира в този контекст тропането по масата и думите на министър Кралев за „моето министерство и моите служители“.

Иначе проверката на ММС показват елементи с криминален характер, данните са предадени на прокуратурата за последващо разглеждане. Министерството не е разследващ орган, подчерта Кузманов.

Тази година олимпиадата чука на вратата. Квотите към момента са 34. Спортистите са 39. Има една резерва в художествената гимнастика. Очакваме още квоти евентуално в спортовете тенис, бокс, лека атлетика и плуване.

Средствата по програмите за подготовка на състезателите се предоставят ежемесечно в пълен обем. Българските спортисти са завоювали медали на проведените световни и европейски първенства както следва – 15 медала на световни първенства, 39 медала на европейски първенства и 6 медала на световни купи„, коментира Кузманов.

Той уточни, че се предоставят средства за подпомагане дейностите на спортните клубове по Програмата за развитие на спортните клубове, като сумите за втория транш са в размер на 5 760 376 лв. за 630 клуба.

Арена „Бургас“ се финансира изцяло от ММС през дружеството „Академика“, но изпълнението на дейностите по строежа е изцяло в юрисдикцията на община Бургас.

Това стана ясно от брифинга на служебния министър на спорта Андрей Кузманов.

Затова и въпросите бяха отпратени към община Бургас.

Въпреки това бе разяснено, че забавянето на строителството е по причина пандемията, попречила на пристигането на германски специалисти у нас миналата година.

В договора изрично е записано, че покривът трябва да се изпълни от германски специалисти. Пристигнали са обучители и то със закъснение.

В момента вървят довършителни работи и се очакват до септември месец тази година вече да са приключили и залата да бъде открита.архитекти

63 млн. и 800 хиляди с ДДС ще струва изграждането на Арена Бургас, няма нито двойно, нито тройно оскъпяване на проекта. До тук са изплатени всички средства, като остават още около 3 милиона, за да завършат плащанията.

spot_img

Реклама

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Димитър Главчев коментира с посланика на САЩ съвместните енергийни проекти

България и Съединените американски щати имат ползотворно сътрудничество в...

Корабоплаването иска защита от ООН след нападенията срещу цивилни моряци

Търговските кораби и моряците са все по-застрашени в морето,...

МВФ предупреждава за икономическите рискове от военните конфликти

Международният валутен фонд (МВФ) в петък не успя да издаде...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Бойко Борисов вдигна ръце от темите „президент“ и „Главчев (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=nGBwNJ45p8I Темата "президент", темата "Главчев" няма да коментирам, защото я...

Удължиха с 20 дни срока за обществено обсъждане на новия Закон за съдебната власт

Срокът за обществени консултации по проекта за нов Закон...

САЩ предупредиха Иран да не повтаря ударите срещу Израел (ОБНОВЕНА)

САЩ предупредиха, че Иран ще бъде държан отговорен, ако...

11 задържани при протестите в Грузия

Служители на грузинското министерство на вътрешните работи са задържали 11...

Лидерите на ЕС ще обсъдят Украйна, Близкия изток и Турция

Държавните и правителствените ръководители от ЕС на срещата на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img