Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Младите ни дипломати – с телефон с копчета и издържани от родителите си

Снимка: архив БГНЕС

Служители на Министерството на външните работи излязоха на протест тази сутрин. Те се събраха в двора на МВнР, където подхвърлиха жълти стотинки.

Председателят на Синдиката в МВнР Мартин Колев сподели по време на изслушването си в ресорната парламентарна комисия, че още през юни месец служителите на МВнР са предупредили, че готвят стачка, тя е напълно деполитизирана, а служителите искат решение на проблемите им в бъдеще време, а не в минало.

Исканията: двойно увеличение на заплатите, индексиране на командировъчните средства и прекратяване на практиката за намаляване на основната заплата при дългосрочно командироване.

Днес служителите на външно министерство отишли на работните си места в черно в знак на протест, защото не могат да приемат, че са безгласни букви. Въпросът за ниското заплащане е поставян многократно, като служителите в МВнР срещат принципното разбиране на ръководството на МВнР, но шефовете не разполагали с необходимия инструментариум за заплатите на служителите си. Непрекъснато се налагало да се използва лична техника. Колев недоумява още как младите хора могат да бъдат привлечени на работа в МВнР с телефони с копчета и един работещ лаптоп на дирекция.

Той сподели и друг фрапиращ случаи – миналият месец бил на командировка в страната и още си чакал да получи десетте лева от командировката. Мартин Колев настоя за система, която да е прозрачна, сигурна и предвидима. Стачката е отчаян призив на служителите на МВнР.

Людмил Илиев, заместник-председател на Синдиката посочи данни: средната заплата в МВнР е 1 600 лв. бруто, най-ниската брутна заплата е от 900 лв. за специалист, 1178 бруто за младши експерт и 1450 лв. бруто за младши дипломат. Не се заплаща и извънредния и нощния труд.

157 млн. лв. е бюджетът на Външно министерство, като той е на нивата от 2007 г. МВнР е на първо място по изисквания за встъпване в длъжност и е на последно място по заплащане във всички ведомства. Има около 100 незаети щатни бройки във ведомството.

140 служители на МВнР са напуснали от 2018 г., като 68 души са прекратили предсрочно мандата си в МВнР, като водещите мотиви са били финансови.

Във ведомството липсва и формула за преизчисляване на заплатите.

Илиев се оплака пред депутатите от Комисията по външна политика, че предвид ниските заплати в МВнР, служителите биват все още издържани от родителите си.

Той подчерта, че стачката е преди всичко за достойнството на всички служители на българската дипломатическа служба.

Председателят на Комисията по външна политика Екатерина Захариева, която е и дългогодишен министър на външните работи, призова Илиев да не прекалява с черните краски и да бъде малко по-обективен спрямо критиките си за Външно министерство.

Постоянният секретар на МВнР Иван Кондов обяви, че въпреки всичко чуто дотук, професионализмът в министерството не е на по-ниско от миналите години. Трудно е обаче да се привлекат нови и млади кадри, които са желани в частния сектор и в чужбина. В самото ведомство се кандидатства с много високи изисквания. Той увери, че ръководството на МВнР полага усилия за увеличаване на заплатите.

Кондов се надява, че депутатите по някакъв начин ще подпомогнат финансирането на Министерство на външните работи, за да може служителите на ведомството да бъдат мотивирани да работят за него. „Ние сме на опашката на всички ведомства“, оплака се Кондов и добави, че изостаналостта на министерство допринася за напускането на младите хора от МВнР.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са…

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Вдигат заплатите на кметовете на райони и села в община Варна

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на райони...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Председателят на СОС предлага Благовест Георгиев да бъде освободен от всички позиции

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, заедно със...

Атанас Атанасов: ДАНС трябваше да разплете „Боташ“, а не някаква комисия (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=JMUOZXD_4AY Съпредседателят на ПП-ДБ и лидер на Демократи за силна...

Китай призовава към спокойствие в Близкия изток (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y В изявление Външното министерство на Китай заяви, че е...

Задържаният за стрелба в София се целил в гарги

Това обяснил самият той пред полицията

Зеленски е на фронта в Донецка област (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски посети фронта на Донецка област...

Медведчук: Заради Зеленски Украйна продължава да губи територии

Продължаването на сегашния курс от украинския президент Володимир Зеленски...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img