Реклама

https://www.gerb.bg/bg

МК с приоритет България да излезе на световната карта на културата

Снимка: архив БГНЕС

Три приоритета си поставя новото ръководство на Министерство на културата – достъп до култура, качествен културен обмен на международно ниво и опазването на богатото историческо-културно наследство. Това заяви новият министър от кабинета на Кирил Петков – Атанас Атанасов. Днес на пресконференция той представи своя екип от зам.-министри – Весела Кондакова, Юли Вълковски, проф. Бойко Кадинов.

Няма как без силен и професионален състав да променим средата“, посочи в началото Атанасов.

Той посочи автобиографията си, като подчерта, че е изучавал актьорско майсторство в Холивуд, но е женен за българка и не си е тръгвал от България.

Страната ни има славно минало и красиви традиции, можем да имаме светло бъдеще. Аз лично виждам България да заеме своето достойно място на световната карта„, каза още министърът. Това, на което ще разчита, е здравият разум и заразното добро и всеки да зароби собственото си его в името на каузата.

Няма как да не променим контекста, а той в момента е леко мрачен от различни процеси, включително и ковид кризата, трябва да сме ангажирани, за да върнем българската култура, където й е мястото и да превърнем България в светло място за култура, посочи още Атанасов. 

Процесът няма да е лек, ще изисква смяна на гледни точни, висока професионална експертиза, баланс между търпение и прозорливост и поглед към по-широк и далечен хоризонт, защото плодовете днес ще останат за следващите поколения, закани се той.

Весела Кондакова, зам.-министър на културата с ресор „Сценични изкуства“, кино и „13 века България“ поиска да има подем в културата и изкуството и повече обучени по темата в училище.

Юли Вълковски, ще се заеме като зам.-министър с читалищата и нематериалното културно наследство, както и международно културно сътрудничество. Да се мисли не само за културни ценности в чужбина и за представяне на културното наследство в Европа и целия свят, а темата РСМ ще е приоритет, посочи той. Темата за програмите, проектите, норвежката програма, по която има допълнителни средства за българска култура, взаимодействие с културните програми, които не са в бюджета на МК – ще са негов приоритет. Негова отговорност ще е национален фонд „Култура“ като значимост и бюджет.crypto365

Проф. Бойко Кадинов – също зам.-министър, бе категоричен: „Идвам като архитект и ще си тръгна като архитект.“ Неговият ресор е недвижимо културно наследство, което той смята, че е доведено „до абстиненция на национално ниво“. Негови законодателни инициативи ще са промени в Закона за културното наследство, ще се търсят промени в контактните зони за устройство, проблема в Законите за авторското право, създаване на Закон за архитектура, както и промени в Закона за меценатството. „Има добра воля да се събират капиталови разходи от институциите – търси се ресурс за решаване на проблемите на операта в Русе, опитът като архитект казва, че е труден процес не просто да режем лентички, държавата да започне и секторът да започне да произвежда пари“, коментира зам.-министърът. Накрая той заложи и програма за „Реставрация и консервация“.

По ресорните проблеми.

На първо място – Атанас Атанасова каза, че е проведена спешна zoom среща с представителите на актьори от киното, които искали допълнителни средства. Той обеща, че ще се преразгледа Законът за киноиндустрията и правилника за националния киноцентър. Като втора тема министърът коментира и протест на художници срещу твореца, избран да представи страната на Венецианското бианале. Той обясни, че се е запознал с процеса по съставяне на жури, изцяло прозрачна процедура и по законов ред, а решението от членовете на журито е било единодушно и като министър не би следвало да смени нещо, дори да не му харесва.

Относно изваждане на партия ГЕРБ от НДК – тече анализ на казуса, като се изясни, ще се процедира, бе кратък министърът.

Атанас Атанасов иска повишаване на средствата за култура за 2022 г.

За темата РСМ – Министерство на културата ще се цели общо и максимално много да се стимулира творческият обмен между български и македонски творци, независимо дали говорим за танци, актьори и т.н.

Обсъжда се и се подготвя Националната стратегия за българската култура – в нея залягат приоритетите за достъпа до култура, международният културен обмен, съхраняването и използването от нашето културно наследство.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Млад мъж е загинал на Околовръстното в София

Млад мъж е загинал на Околовръстното в София, предаде...

Обиски в български курорт заради разследване за измами с евросредства

Представители на Европейската прокуратура в София извършват обиски в...

Изненадващи атаки – за руската армия в Украйна няма Ден на траур (ОБНОВЕНА)

Генералният щаб на Украйна отчита за изминалото денонощие 75...

Почина генерал-майор Съби Събев

Почина о. р. генерал-майор Съби Събев, съобщава "Нова телевизия". Министерството...

Румен Радев дава третия мандат на Тошко Йорданов

Още вчера Тошко Йорданов заяви, че ще върнат мандата

Повторното явяване на матура да бъде платено, предлагат от МОН

Министерството на образованието предлага повторното явяване на матурата да...

Шеф на руското разузнаване е бил три дни в Пхенян

Северна Корея увеличава своята тежест пред Кремъл

Киев: Москва вече не използва Кримския мост, за да доставя оръжие

Русия не използва Кримския мост, за да доставя оръжие...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img