Мицкоски плаши със скандал в световен мащаб, ако трябва да приеме Гоце Делчев за българин

Това щяло да унищожи македонската държавност

Прочитания 23828
0 0

Македонската страна в преговорите с България не трябва да приема при никакви обстоятелства, че Гоце Делчев е българин, защото подобно нещо би унищожило македонската държавност и ще покаже голяма слабост към света. Това заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че от името на Гоце Делчев, Даме Груев, Питу Гули и други македонците са изградили държава.

Името и държавата се основават на тези постулати. Македонската страна трябва да ги съхранява и няма значение дали ще имат натиск вътре в страната или от някой друг, това не трябва да се допуска, категоричен бе Мицкоски.

Той предупреди, че ако на преговорната маса някой му предложи да приеме, че Делчев е българин, ще направи дипломатически скандал в световен мащаб. За него това било нещо немислимо.

Относно преговорите на С.Македония с ЕС Мицкоски заяви, че правителството твърди от 2018 г., че на всеки три месеца получава дата за започването им. Такава обаче н все още липсвала.

По негови думи по пътя към ЕС Скопие и правителството трябва да започнат да мислят честно и по европейски.

Според опозиционния лидер държавата „преживява колапс във всеки аспект“, а правителството не реагира и не предотвратява това.

Гражданите живеят труден живот без перспектива и намират спасение извън страната. Това означава, че Македония не само не е довела ЕС тук, за да бъде негов член, но също така губи собствените си граждани по света, отбеляза Мицкоски.

Припомняме, че в средата на януари опозиционната партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ призова за замразяване на преговорите с България. Лидерът й Христиан Мицковски заяви, че няма цена, която да го накара да признае, че до 1945 г. македонците са били българи и че македонският език е бил български.

Македонският премиер Зоран Заев отхвърли призива и подчерта, че в преговорите със София македонският език и идентичност няма да бъдат обект на разговори.

Всичко това се случи на фона на решението на Скопие да върне сръбския език за изучаване в училищата.

Вчера вицепремиерът Красимир Каракачанов се закани, че преговорите със Скопие за ЕС ще бъдат или честни, или дълги.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Ахладова се отчете пред ЕС за цифровизацията на съдебните процедури у нас

България работи по цялостна цифровизация на съдебните процедури. Това заяви министърът на правосъдието Десислава Ахладова пред колегите си от ЕС на неформална видеоконференция, с която се отбеляза първото официално събитие на португалското председателство в областта на правосъдието. Тя обясни, че целта е да се осигури максимална прозрачност, бързина и ефективност […]