Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Митрофанова: С 3 ноти България изгони 70 руски дипломати (ВИДЕО)

Вчера, на 28 юни, в 17 часа бях извикана в Министерството на външните работи на България, където ми бяха връчени три вербални ноти. Едната изисква да бъде намалена числеността на дипломатическия състав на 23 души и техническия персонал на 25 души. В тази нота също се казва, че във връзка с това, България затваря Генералното си консулство в Екатеринбург, очаква се и Руската Федерация да затвори Генералното консулство в Русе„. Това разки в свое послание във „Фейсбук“ Елеонора Митрофанова.

Тя дори разкри, че втората нота съдържа списък от 34 дипломати и технически служители, които работят тук в България и те са обявени за „персона нон грата“. „В третата нота още 36 души са обявени за „нон грата“. Това са моят готвач, шофьори, охрана на Посолството, счетоводители, всички технически служби на Посолството„, допълва посланикът.

Много може да се говори за това, че всички тези действия никак не отговарят на буквата и духа на Виенската конвенция. Като опитен дипломат, искам да ви уверя, че по никакъв начин не съответстват. За да бъде обявен един човек за „персона нон грата“, трябва да се предоставят доказателства на противозаконната му дейност. Или ако дипломат е замесен в някаква криминална история, и срещу него се инициира наказателното дело, тъкмо неговият дипломатически статут го защитава в подобни ситуации в чужда държава. В такъв случай той е обявяван за „персона нон грата„, обобщи Митрофанова.

Просто обявяване за „персона нон грата“ накуп като списък е безпрецедентно и нещо ново в дипломатическата практика. Разбира се, това не е напълно ново, защото така беше направено, доколкото знам, в Словакия и Чехия. Сега се води „игра без правила“. Действайки по такъв начин, не бива да се позовава на Виенската конвенция, която не предвижда такива действия. Разбира се, това е най-малко безпрецедентна неприятелска стъпка, която, за съжаление, накърнява дългогодишните дипломатически отношения, дългогодишното приятелство между нашите страни. Специално използвам думата „страни“, защото зная как българският народ се отнася към Русия, зная за дълбоките корени, които ни свързват, които, колкото и да се стараеш, е невъзможно да бъдат унищожени„, обяснява Митрофанова.

Бих искала да ви припомня дори факта, че по време на Великата Отечествена война (или Втората Световна война) Посолството на Съветския Съюз е работило пълноценно, тук в България, както и Посолството на България в Съветския Съюз е работило пълноценно. Никой не е експулсирал готвачи и никой не е експулсирал пълномощни министри„, категорична е тя.

Освен това, искам да отбележа, че хората, обявени за „персона нон грата“ са балканисти, които познават България, чудесно говорят български език, както, например, пълномощният министър на Посолството Филипп Воскресенский и Генералният консул в гр.Варна Владимир Климанов (много хора, живеещи във Варна и не само, го познават много добре), който е посветил на България над 30 години на своята дипломатическа служба. Затова много е жалко че са експулсирани хора от толкова висока класа, които с толкова топлина се отнасят към България, които се опитваха и продължават да се опитват да направят всичко най-добро за развиване нашите двустранни отношения„, отбелязва посланикът.

Митрофанова посочва, че правителството на Руската Федерация си запазва правото за реципрочен, възможно асиметричен, отговор на подобни „крайно неприятелски действия“.

Много е жалко, че правителството на България се опитва по такъв начин много силно да ни скара с българския народ. Мисля, че няма да успее„, заключи руският посланик.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Даниел Митов се отказва от Външно министерство

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

Преди ваканцията депутатите ще гарантират 30% по-високи заплати в армията

Единодушно със 195 гласа "за" парламентът прие на първо...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

„Хизбула“ атакува с дрон израелска военна база

Ескалация на напрежението в Близкия изток

Димитър Главчев предупреди президента да не спъва решенията му (ВИДЕО)

Служебният премиер Димитър Главчев е готов на диалог, но...

Папа Франциск призова за край на насилието в Близкия изток (ВИДЕО)

Папа Франциск призова в неделя Иран и Израел да...

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

Русия унищожила 5 бази на бойци в Сирия

Руските въздушно-космически сили са унищожили пет бази на бойци...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img