Митрофанова: Ако България поиска, по всяко време Русия може да доставя газ

News24sofia.eu
Views 11736
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Доставките на газ ще бъдат възобновени по всяко време, ако българската страна плати по схема, отговаряща на изискванията на „Газпром“.

Това каза в четвъртък руският посланик в България Елеонора Митрофанова в ефира на телевизионния канал „Россия-24“.

Много експерти, разбира се, призовават за прагматизъм и все пак връщане към споразумението с „Газпром“, което е валидно до края на тази година. Затова във всеки един момент, когато българската страна реши да плаща по схемата, която тя изисква“ „Газпром“, „доставките ще бъдат възобновени„, заяви посланикът.

В същото време дипломатът отбеляза, че ситуацията в енергетиката в България е много тежка, през последните два месеца е регистрирано значително увеличение на цената на газа.

Те не получават голямо количество газ всяка година, въпреки че има подписани споразумения с Азербайджан. Тази ситуация е много тежка както за бизнеса, така и за отделните стопанства,“​ добави Митрофанова.

Припомня се, че на 27 април „Газпром“ напълно спря доставките на газ за „Булгаргаз“ поради неплащане в рубли навреме.

След това България обяви, че е намерила алтернативни варианти за доставка, включително втечнен газ от САЩ и газ от Азербайджан на цена, значително по-ниска от предложената от „Газпром“.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Мицкоски: Единственият изход са предсрочни парламентарни избори в РСМ

Единственият изход от катастрофалната ситуация са предсрочни парламентарни избори. Това заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Той направи изявлението по време на срещата си с посланика на Европейския съюз (ЕС) в Северна Македония Давид Гир. На срещата очаквано е била обсъдена основно евроинтеграцията на Македония. Президентът на ВМРО-ДПМНЕ подчерта възгледите на партията и

Read More »