Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Министрите на отбраната от Б9 приеха обща позиция по руската агресия в Украйна

Снимка: архив БГНЕС

Министрите на отбраната от Б9 приеха обща позиция по руската агресия в Украйна и очакваните действия на НАТО и ЕС, с оглед на последиците от новата реалност за евроатлантическата сигурност, съобщават от Министерство на отбраната.

Министрите на отбраната на страните от формата „Букурещ 9“ (Б9), сред които бе и Драгомир Заков, проведе днес срещата чрез видеоконферентна връзка. В нея участваха и помощник-генералният секретар на НАТО по отбранителна политика и планиране Патрик Търнър, министърът на отбраната на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Бен Уолъс и помощник-секретарят по отбрана на САЩ по въпросите на международната сигурност Селест Уолъндър.

Б9 е многостранен формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността, в който участват 9 страни-членки от Източния фланг на НАТО – България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.

Форумът предостави възможност за обмяна на мнения и координиране на общи позиции по темите от дневния ред на НАТО, по които ще бъдат взети решения на предстоящите среща на министрите на отбрана на страните-членки на НАТО на 15-16 юни и на срещата на върха в Мадрид в края на юни. Министрите на отбраната споделиха общо разбиране за ситуацията в областта на сигурността на Източния фланг на Алианса в светлината на руската агресия в Украйна.

Във фокуса на дискусиите бяха засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса и укрепването на Източния фланг, ролята на НАТО и ЕС в подкрепа на Украйна и новата Стратегическа концепция на Алианса, която предстои да бъде приета в Мадрид.

Стратегическата концепция е вторият по важност документ след Вашингтонския договор, който определя заплахите за сигурността пред НАТО и очертава политическите и военни задачи, които Алиансът ще изпълнява.

В своето изказване по време на срещата министърът на отбраната Драгомир Заков посочи, че сила, единство и солидарност в рамките на НАТО, както и икономически силен ЕС са подходящият отговор на опитите на Русия да дестабилизира Европа и да преформулира основания на правила международен ред. „Наш дълг е да подпомогнем Украйна – двустранно, многостранно, като Алианс и като съюз“, заяви министър Заков.

„Силата и на НАТО и на ЕС идва от политическото единство на това уникално съчетание от страни и общества. Като членове на тези организации ние следва да използваме силните страни на всеки от нас за предоставяне на подкрепата, от която Украйна се нуждае“, допълни българският министър на отбраната.

По отношение на сътрудничеството между НАТО и ЕС министър Заков подчерта, че то е приоритетно за България и новата Стратегическа концепция и наскоро приетият Стратегически компас на ЕС предоставят възможност за засилване на това сътрудничество. Относно бъдещата Стратегическа концепция на НАТО министър Заков изтъкна, че тя трябва да даде всеобхватна визия за Алианса в светлината на фундаментално променената среда за сигурност и да обхване всички предизвикателства.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни (СНИМКИ)

Атаката се разглежда като терористичен акт

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пълна смяна на министри в МВР и в правосъдното ведомство

Трима нови заместник-министри са назначени със заповед на служебния...

Кръвната проба потвърди, че фолк певицата Дебора е шофирала пияна

Резултатите от кръвната проба на фолк певицата Дебора потвърждават,...

Филипините ще отстояват правата си в Южнокитайско море

Филипините са решени да отстояват своите суверенни права в...

Живко Коцев е извикан на разпит в националното следствие

Живко Коцев също ще бъде обвиняем по случая с Агенция „Митници“

Папа Франциск призова за край на насилието в Близкия изток (ВИДЕО)

Папа Франциск призова в неделя Иран и Израел да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img