https://www.gerb.bg/bg

Министрите на миграцията на ЕС търсят решение за мигрантския наплив

Снимка: EPA/CONCETTA RIZZO

Министрите на миграцията на Европейския съюз се срещат в Брюксел в четвъртък, за да обсъдят как да се справят с мигрантите, пристигащи по море, тъй като Италия и Германия се притесняват от увеличената имиграция, като Берлин стартира граничен контрол в зоната за свободно пътуване в Европа, предава „Ройтерс“.

Министрите ще се опитат отново да съгласуват отдавна блокиран механизъм за разпределяне на търсещите убежище, които достигат до Европа извън редовните гранични пунктове, и ще обсъдят дали 27-членният блок трябва да търси сделка с Египет, за да попречи на повече хора да достигнат южните брегове на Средиземноморието.

Критици казаха, че скорошно подобно споразумение с Тунис не отговаря на правата на човека, но се очакват още такива потенциални сделки, тъй като Рим бие тревога за пристигащите на остров Лампедуза, които са много повече от тези през 2022 г., когато италианският премиер Джорджия Мелони спечели националните избори с антиимигрантски обещания.

Има много вълнения в (преките) съседи на Европа„, каза високопоставен дипломат от ЕС. „Що се отнася до това дали трябва или не трябва да имаме повече подобни споразумения“, отговорът най-вероятно ще бъде „да“ от мнозинството около масата.

Фокусът е върху Германия и дали министърът на вътрешните работи Нанси Фейзер ще донесе коалиционно споразумение в Брюксел, което ще позволи на Берлин да подкрепи така наречения „кризисен механизъм“ за разпределяне на бежанци и мигранти в блока, за да се избегне претоварването на Италия и други страни на първа линия.

В сряда Фейзер обяви започването на гранични проверки със съседните страни Полша и Чехия, след като Германия отчете почти 80% ръст на молбите за убежище тази година, което предизвиква опасения за лявоцентристката управляваща коалиция, изправена пред предизвикателство от крайната десница на местните избори в Бавария следващия месец.

Възобновяването на граничните проверки в Шенгенската зона подчертава трудностите при справянето с нелегалната миграция.

ЕС настоява за по-строги антиимиграционни политики, откакто повече от един милион души достигнаха южните му брегове през 2015 г., като тогава това изненада блока и претовариха капацитета за сигурност и приемане в много страни, включително в Италия.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С какъв хеликоптер може да е пътувал Раиси?

Иранският президент и външният министър все още са в...

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Здравният министър отрече за лобистки натиск за частната болница „Мама и аз“

"Категорично нямаше лобистки натиск за разрешаване строежа на частната...

Военен камион се заби в бус с туристи на АМ „Тракия“

Шофьорът на камиона обяснил, че спирачките му отказали

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж от Русе, поръчал си марихуана по интернет, пренощува в ареста

Полицията в Русе задържа 34-годишен мъж заради пратка с...

Министерство на икономиката поглежда към военната ни индустрия

В Министерство на икономиката и индустрията модернизацията на армията...

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

Би Би Си: Какво означава „твърдо кацане“ в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Избраха двамата претенденти за Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит Николай, стана...

Франция впрегна 600 полицаи да премахват барикадите в Нова Каледония

Френската полиция се опитва да възстанови реда на островната...

Байдън: Тръмп иска реванш, а не да води Америка

Кандидатът на републиканците води агресивна кампания

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg