Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Министри, депутати, хора от СДС и малко нови лица: Кои ще са водачите на листите на ГЕРБ

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu Васил Димитров

Кои ще са водачите на листите на ГЕРБ?

Това е въпрос, чийто официален отговор според партийци ще бъде известен в последния възможен ден – 2 март, когато изтича срокът за регистрация на списъците с кандидат-депутати в изборните комисии.

По неофициална информация се чака последната дума на лидера и премиер Бойко Борисов.

Докато неофициално се говори, че голяма част от министрите в кабинета „Борисов 3“ и някои от сегашните депутати ще водят листи, най-интересно според партийци е дали наистина почетният председател на „Гергьовден“ Любен Дилов-син ще измести Ивелина Василева от челното място в Бургас, каквато информация има, кои точно ще са местата на коалиционния партньор СДС в листите и дали в регионите с отцепници Видин и Плевен листите ще водят хора от гражданската квота.

Малко гражданска квота и стари лица

В сряда при инспекция на пътя Видин – Ботевград премиерът Бойко Борисов потвърди, че водач на листата на ГЕРБ във Видин ще е уволненият след среща с него координатор на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ Росица Кирова.

За Плевен се говори, че водач ще бъде онкохирургът, почетен ректор на Медицинския университет в града и бивш съветник на Георги Първанов – проф. д-р Григор Горчев.

От структурите на ГЕРБ и във Видин, и в Плевен имаше отцепници, които се присъединиха към бившия втори Цветан Цветанов. Разцепление имаше и в Благоевград.

След посещение на Бойко Борисов в Димитровград във вторник се потвърдиха слуховете, че в листата на ГЕРБ в Хасково ще бъде неуспелият кандидат за народен представител от Реформаторския блок и бивш кмет Стефан Димитров, който е бил член на партията на Стефан Софиянски, участвал е в учредяването на партията на Меглена Кунева и е син на основния акционер на „Неохим“. Водач обаче според местни партийци ще е бившият депутат Делян Добрев, който напусна парламента преди евроизборите през 2019 г., след като веднъж бе отхвърлена оставката му заради скандала с роднински назначения в община Хасково, известен като „Кумгейт“.

По непотвърдена информация водач на листа може да бъде и бившият вътрешен министър Младен Маринов, който бе сменен по време на протестите миналото лято, тъй като хора от ГЕРБ според съобщение на партийния пресцентър го идентифицирали като близък до депутата от ДПС Делян Пеевски.

Очаква се лидерът на СДС Румен Христов да води листата в столичния 23 многомандатен избирателен район (МИР). Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се очаква да участва в т.нар. лидерска битка в 25 МИР, където водач на БСП е Корнелия Нинова. Същото съревнование се очертава и в Пловдив. За водач в Пловдив-област неофициално се коментира областният управител Дани Каназирева, която преди две седмици също придружаваше премиера на инспекция на пътен ремонт.

Верни на Борисов в листите

В редиците на ГЕРБ има очаквания и неофициална информация, че водачи на листи да бъдат председателят на парламента Цвета Караянчева (Кърджали), вицепремиерите Томислав Дончев (Габрово) и Екатерина Захариева (Пазарджик), министрите Деница Сачева (Добрич), проф. Костадин Ангелов (Варна и Велико Търново), Красимир Вълчев (Стара Загора), Кирил Ананиев (Перник), Десислава Танева (Сливен), Росен Желязков (24 МИР в София) Теменужка Петкова (Търговище) и Красен Кралев (Русе), зам.-министърът Николай Нанков (Ловеч) и депутатите Даниела Дариткова (Смолян) и Милена Дамянова (Силистра).

Има информация и че някои от настоящите депутати не искали да се кандидатират за нов мандат. Бившият конституционен съдия Георги Марков първо обяви, че се отказва, но после каза, че премиерът му е телефонирал и му е казал, че има нужда от него в листите.

В листите ще бъдат и депутатите Тома Биков, Анна Александрова, Николина Ангелкова и др.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Хамас“ отхвърля предложението за примирие с Израел

Според израелската разузнавателна агенция "Мосад"

Саудитска Арабия призова Иран и Израел към сдържаност (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Министерството на външните работи на Саудитска Арабия изрази загриженост...

Швейцария отказа да се присъедини към екипа за търсене на руски активи

Прочутият неутралитет на Алпийската конфедерация

Делян Пеевски: Радев да подписва указите, че утре може и да няма президент (ВИДЕО)

Съгласно Конституцията Румен Радев е длъжен да подпише указите...

Украйна удари летище в Крим на руските окупатори

През изминалата нощ в окупирания Крим се чуха експлозии....

Управляващите печелят изборите в Хърватия

Очертават се преговори за съставяне на коалиция

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img