Минимум двойна надница трябва за всички работещи на официални празници по КТ

Екип News24sofia.eu
Прочитания 1596
0 0

Пет са почивните дни около празниците по Великден 2021 г. заради съвпадението на 1 май с Велика събота. Почивни дни са от 30 април (петък), 1-ви, 2 ри, 3-ти и 4-ти май. На допълнителния почивен ден – 4 май, с увеличение се заплаща само трудът, който е извънреден, обобщи БНР.

По Кодекса на труда, когато официален празник, какъвто е 1-ви май, съвпадне със събота или с неделя, първият или първите работни дни след тях са неприсъствени.

При работа на неприсъствения 4-ти май обаче трудът се заплаща с увеличение, само ако се явява извънреден, като увеличението 75%, уточняват от социалното министерство.

Минимум двойна надница се заплаща на всички работещи на официални празници, каквито са четирите дни за отбелязването на Великден – 30 април – 3 май.

При работа на празничен ден, ако се пада и извънреден труд, работникът трябва да получи четворен размер, тъй като той също се заплаща със 100% увеличение.

На официален празник в почивен или неприсъствен ден трудът винаги е извънреден при подневно отчитане на работното време и при ненормиран работен ден.

Не е извънреден трудът в празнични и почивни дни, положен по график при въведено сумарно отчитане на работното време, обобщават специалистите.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

ДДД за коронавируса, но и за другите зарази, грип няма

Целият свят се е съсредоточил върху борбата с коронавируса, затова е много е важно да не се пропускат рутинните ваксинации, тъй като сега много деца са пропуснали да бъдат ваксинирани, което е риск за разпространение на морбили и детски паралич. Това заяви на пресконференция в БТА проф. Скендер Сила, представител на […]