Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Минималната пенсия става 370 лв. (ОБНОВЕНА)

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов

Депутатите от 46-о Народно събрание приеха минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да бъде 370 лв. от 1 октомври 2021 г. Това стана ясно по време на разглеждане на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

„За“ предложението на Деляна Пешева от ИТН между първо и второ четене на бюджета ДОО гласуваха 148 народни представители, „против“ беше 1 и „въздържали се“ – 21, с което то бе прието. До 30 септември минималната пенсия е 300 лв., както беше прието в края на миналата година. Предложението за 370 лв. е срещнало одобрението на водещата по законопроекта Комисия по бюджет и финанси по време на второто четене.

Народните представители решиха още обезщетението през втората година от майчинството да стане 650 лв. от 1 октомври до 31 декември. Между първо и второ четене имаше две еднакви предложения на БСП и на ИБГНИ за увеличаване на размера на майчинството през втората година на 650 лв. Депутатите одобриха и двете.

От дебата:

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов

Мика Зайкова за бюджета на ДОО: Бъркотията стана страхотна

Бъркотията стана страхотна. Такава оценка направи депутатът от „Има такъв народ“ Мика Зайкова по време на дебата по увеличаване на размера на минималната пенсия.

Зайкова се обърна към народните представители с думите: Вие искате да направите минималната пенсия на 490 лв., защото 370 + 120 прави 490 лева. Тя се позова на по-рано приетата разходна част, където беше отразено предложението на ДПС за добавка към пенсиите от 120 лв.

Аз съм пенсионер, ама искам да ви попитам, колеги, какво става с другите пенсии? Средната пенсия отива на кино. Какво правим? Помолих финансовият министър да направи една сметка колко струва едното, второто и третото. А сега – може ли вие да кажете колко струва, за да си изберем какво да гласуваме. Кажете какво да кажем на журналистите. Минималната пенсия става 490 лв. или 370 лв. + 120, които не можем да вземем после„, каза още Мика Зайкова.

Според депутата от БСП проф. Румен Гечев има противоречия с пенсиите, защото депутатите се опитват да импровизират върху модел, който е сбъркан.

Според него е решен единият въпрос – като се повишава минималната пенсия, но се задълбочават противоречията между тези, които са работили 4-5 години и тези, които са работили 40 години.

Това е първата груба грешка и задълбочаваме диспропорцията. Второто противоречие е откъде идват парите за по-високите пенсии„. Ето тук министърът на финансите е притеснен.

БСП подкрепя всякакво увеличаване на пенсиите.

БСП ще подкрепи увеличаването на минималната пенсия. В това увери социалистът Георги Гьоков от трибуната на Народното събрание.

Тук сме отново в деликатна ситуация, защото преди малко мнозинството подкрепи идеята за 120 лв. докрая на годината на всеки месец за всеки пенсионер. Сега тук се повишава минималната пенсия. Ние ще подкрепим увеличаването на минималната пенсия, защото няма как да не подкрепим предложение, което вдига доходите на българския пенсионер„, коментира Гьоков.

По думите му всички до една статистики показват, че 1.5 млн. българи са под прага на бедност. С това вдигане на минималната пенсия ще станат малко по-малко бедни. Ние ще подкрепим това предложение, но предложението на Мая Манолова е за 369 лева, изтъкна Гьоков. Според него пленарната зала трябва да реши искат ли депутатите да повишат минималната пенсия плюс тези 120 лв.

Той разкритикува управлението на ГЕРБ, че не са предприели мерки за повишаване на пенсиите.

Освен това от БСП настояха обезщетението за отглеждане на дете във втората година от майчинството да е равно на минималната работна заплата. Гьоков напомни, че това е отдавнашна политика на БСП и социалистите не могат да бъдат обвинени в популизъм. По думите му БСП е предлагала десетки варианти по отношение на обезщетението на дете, но са срещали съпротива

Много ми е интересно как ще гласувате останалите партии, които сте в парламента и които през цялата изборна кампания са заявявали, че един от приоритетите им е демографската криза„, запита Георги Гьоков.

Според него това е част от подпомагането на младите семейства за отглеждане на дете.

Тези хора го заслужават. Те раждат български деца, те се грижат за нашата демография. Няма как да неглижираме техните проблеми„, каза още Гьоков.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Грузинските депутати пак се сбиха за закона за чуждестранните агенти (ВИДЕО)

Грузинските депутати стигнаха до сблъсъци в парламента, съобщава "Ройтерс". Причината е,...

Мъж, обвинен в убийство във Великобритания, искал да убие още хора

Мароканец, обвинен в убийство на пенсионер "в името на...

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са получавали задачи за дискредитирането ми

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

Хиляди грузинци казаха „не“ на Закона за чуждестранните агенти

Хиляди грузинци протестираха в понеделник в столицата Тбилиси, докато...

Борел: ЕС трябва да изпрати ПВО системи на Украйна, не може да разчита само на САЩ

Страните от Европейския съюз трябва да изпратят своите противоракетни...

205 случая на коклюш от началото на годината (СНИМКИ/ВИДЕО)

От началото на годината са регистрирани 205 случая на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img