Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Минималната пенсия да е 370 лв., реши на второ четене бюджетната комисия (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Снимка: БГНЕС

Актуализацията на бюджета е около 200 млн. лв. в здравното министерство и около 134 млн. в НЗОК. Сега добавиха още 4 млн. лв. Това обясни зам. – здравният министър Димитър Петров, след като бюджетната комисия в парламента прие актуализацията на бюджета на НЗОК.

Ние ще предложим още 32 млн. лв. на второ четене към бюджета за министерството – от тях около 24 млн. за закупуване на“ Ремдесивир“ и около 5-6 млн. за лични предпазни средства и отделно около 2 млн. за антигенни тестове„, посочи Петров.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев обясни, че са се появили много неверни твърдения, свързани с методиката за заплащането на допълнителните средства за работещите на първа линия.

Методиката е подписана от БЛС и от надзорния съвет на НЗОК. Там са разписани следните условия. Ако работите пълен работен месец на пълно работно време получавате 1000 лв. Ако работите половин месец, получавате по-ниската сума. Това е за лекарите в болничната помощ„, обясни той.

Той уточни, че на консултант, извикан в ковид отделение му се зачита цял ден, а не минути.

Освен това предложенията за плащанията идват от директорите на лечебните заведения. НЗОК само проверява дали са нормални изчисленията и да заплати съответната сума„, подчерта Салчев.

Салчев каза, че другата група лекари са общопрактикуващите.

Има скала според заболеваемостта каква сума да получават от тези 1000 лв. Не са доволни от тази скала, но днес БЛС и надзорният съвет са влезли в разговори и трябва да договорят нов тип скала„, каза той.

Шефът на касата припомни, че при специалистите в извънболничната помощ е било предвидено към МЦ и ДКЦ-тата да се плащат 30 000 лв., за т. нар. триажни центрове.

Ако се приеме методиката и се позволи те да диагностицират и лекуват леките и средно тежките случаи, тогава ще продължим със заплащането по 25 лв. за два прегледа до 10 дни от специалистите в ДКЦ-тата„, обясни Салчев.

Стана ясно, че голяма част от тези 200 млн. лв. са трансфер към Касата за тези плащания.

Ние плащаме подобни суми на спешните центрове и РЗИ-тата. Там от около 1 месец нещата са изчистени и няма проблеми. Имахме подобни изпълнения и там – някой беше заблуди спешните центрове, че ще им изчисляваме едва ли не минутите за досег до ковид болни. Такова нещо в методиката няма„, заяви той и добави, че самите шефове на центровете са подивели персонала по някакви причини.

В отговор на въпрос на БГНЕС зам. – министър Петров каза, че в бюджета на министерството не са заложени пари за повече от 2 млн. ваксини.

Когато някой е поръчал почти 14 млн. ваксини и е договорил цена от 10 лв. за поставяне би трябвало да заложи в бюджета на собственото си министерство тогава 140 млн. лв. Тези пари не са заложени. Без актуализация ние не само не можем да направим трансфер, но и да платим на РЗИ-тата „, каза той и добави, че същият проблем са имали и с „Ремдесивир“-а, за който са имали пари до юни месец.

Той успокои, че вече всеки ден се получават пратки от по 1700 бройки от медикамента и увери, че вече имаме запас от него.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС
spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни (СНИМКИ)

Атаката се разглежда като терористичен акт

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Двама побойници от Силистра пренощуваха в ареста

Полицията в Силистра арестува две лица за грубо нарушаване...

Сирия ще се брани само от израелски удари (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Сирия е разположила около столицата си Дамаск своите произведени...

Задържаха трима тийнейджъри в Германия по подозрение в тероризъм

Трима тийнейджъри, заподозрени в планиране на екстремистка атака, бяха...

Китай призовава към спокойствие в Близкия изток (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y В изявление Външното министерство на Китай заяви, че е...

За Путин Русия имала желание за преговори, но Киев се отказал от споразуменията

Русия винаги е била ангажирана с мирното разрешаване на...

Обрат: Държавата няма да поема дълговете на „Топлофикация София“

Държавата няма да придобива вземания на "Булгаргаз" и БЕХ...

Почина Питър Хигс, създател на теорията за бозоните

Физикът Питър Хигс, чиято теория за неоткрита частица във...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img