Минеков: Бюджетът на МК се повишава с 16,7 млн. лв.

Прочитания 1995
0 0
Снимка: БГНЕС

Много хора помогнаха на Министерството на културата – от страна на депутати и политически партии, като от някои от тях ресорното министерство не очаквало помощ. Задоволството си изрази служебният министър на културата проф. Велислав Минеков на пресконференция пред журналисти.

Бюджетът на културното министерство се качва с 16 700 000 лв. до края на годината. Това струвало изключителни усилия не само в министерството, но основният контакт бил с Министерството на финансите, съобразявано с възможностите на националния бюджет. Затова проф. Минеков счита увеличението на бюджета на МК за изключително добра и позитивна новина.

Проф. Минеков се надява в следващия бюджет да има средства за стипендии на даровити млади хора.

За МК е положителна новина, че се финализира и конкурсът за директор на Националния институт за културно недвижимо наследство.

След писмото, в което проф. Минеков пожелал и настоял имунизация сред работещите в сферата на културата, има постигнат успех. Имунизирани в областта на сценичното изкуство са 64%, изтъкна той.

Другите добри новини в МК са, че са постигнали съгласие с всички партии бюджетът на ресорното министерство да се покачва всяка година. В ресорното министерство получили множество въпроси от народните представители. Затова проф. Минеков дори го е яд, че няма да може да отговори на устните въпроси на депутатите, при положение че се подготвил много добре за тях.

Тежките проблеми остават пред културните институти. Проф. Минеков се надява проблемът с културните институти да бъдат решени от следващия и по-следващия ресорен министър. Нямало театрална реформа, а щета, като проф. Минеков станал свидетел на дейности, които били на ръба на закона. Министърът не трябва да избира директори, трябва да има нова методика и формула. Ако министърът избира директори, трябва да носи лична отговорност, настоя проф. Минеков.

Служебният министър на културата не пропусна да нападне и Съвета за електронни медии (СЕМ). Минеков вижда в СЕМ политическо присъствие, което е свързано с ГЕРБ.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Дияна Георгиева

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бойко Борисов: Изборите са предрешени

Румен Радев докара България до абсолютно безвремие, страната ни се превърна в царство на хаоса. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Кръстова гора. Той бе категоричен, че България няма никакъв шанс да влезе в Еврозоната и за разлика от Хърватия ние ще останем в чакалнята. „Това означава, че […]