Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Милиони източени от европрограмата за конкурентоспособност

Снимка: БГНЕС

24 милиона лева са били дадени в разрез с правилата по европрограмата за конкурентоспособност само в Северозападния регион в периода 2014-2020 година. Това обяви на брифинг министърът на икономиката Даниела Везиева.

Северозападният регион от самото начало на програмата е обявен за приоритетен. 1/3 от отпуснатите помощи са именно за него, като целта е да се повиши конкурентоспособността на фирмите там. Отпуснати са общо за държавата 2913 договора, като 903 са в Северозапада„, отчете главата на икономическото ведомство.

След анализ на ефектите на програмата от страна на експерти от министерството обаче било установено, че ефект в крайна сметка нямало – не бил повишен жизненият стандарт на хората.

От анализът се вижда, че има 333 нередности, от които 94 са в Северозападният регион – на стойност 24 милиона лева. Най-много от тях са свързани с проведени обществени поръчки„, конкретизира Везиева.

Конкретен пример – фирма, занимаваща се с разработка на IT продукти, кандидатства и взима средства по програмата, като заявява намерение да разкрие работни места за подобен тип специалисти именно в Северозапада. В крайна сметка обаче се оказва, че служителите са позиционирани някъде другаде.

Към момента са заведени 2 досъдебни производства срещу некоректните фирми и са предадени на европейската прокуратура.

Нямаме точна сума за общата стойност на нередовните проекти в цялата страна„, отговори на въпрос заместник-министър Ивелина Пенева. В момента течала допълнителна проверка. Освен това – към момента са заведени, оказва се, едва 2 досъдебни производства срещу некоректните фирми и то от страна на европейската прокуратура. От министерството обаче успокояват, че „голяма част“ от отпуснатите по нередовен начин средства вече са върнати в държавната хазна.

Относно оповестените през тази седмица промени в директорския борд на ДКК, служебният министър на икономиката подчерта, че продължава политиката на прозрачност и на осветляване на недобрите практики в холдинга.

„Надявам се вече с новите членове на Съвета на директорите на Държавна консолидационна компания (ДКК), назначени след конкурс, Министерството на икономиката да има вече повече възможности за контрол върху държавните дружества под шапката на ДКК.

По думите й продължават конкурсите за смяна на членовете на борда на директорите на ВМЗ-Сопот, както и проверките за законността на ремонтите на язовирите, изпълнявани от „Монтажи“.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Костадинов очаква нова-стара сглобка след 9 юни

Парламентарната група на "Възраждане" очаква ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС...

Кирил Петков посъветва ГЕРБ да се отърсят от Пеевски

"Господин Пеевски и Господин Борисов не притежават тази държава....

Габриела Наплатанова застава временно начело на СЕМ

Съветът за електорнни медии (СЕМ) си избра временен предесател, съобщава...

Иран осъди на смърт известен рапър

Иран осъди на смърт известен ирански рапър за подкрепа...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Лондон чу ООН за бежанците, но праща нелегалните в Руанда

Британският министър на вътрешните работи Джеймс Клевърли във вторник...

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд. долара за Украйна

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд....

Елена Йончева приема номинацията от ДПС за евродепутат

В профила си във фейсбук Елена Йончева благодари на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img