Милен Велчев не завижда на следващия финансов министър

Прочитания 875
0 0

Не завиждам на следващия финансов министър – той ще трябва да предложи редица непопулярни мерки за излизане от тази дългова спирала. Това е позицията на бившия финансов министър Милен Велчев, който се присъедини към критиките към проектобюджета за следващата година.

Неговите притеснения не са насочени към стойностите на предвиждания дефицит, тъй като ЕК позволи да се нарушават правилата и това е естествено в момента на криза. Въпросът е дали този дефицит се формира от антипендамични мерки, подчерта Велчев.

Той е притеснен от размера на социалните разходи, включително и този, отделен за увеличение на пенсиите и в частност на ниските пенсии с до 20%. „До каква степен това решение е устойчиво и дали не залага мини за следващото правителство“, попита Милен Велчев. Според него социалната система не може да бъде взривена с едно отделно действие, но начинът, по който това се прави, търпи сериозни критики и води до дългосрочно разрушаване на доверието в пенсионната система. Велчев също разкритикува мярката 60/40, която също показва, че не е ефективна като цяло, а за детските надбавки, които е предвидено през следващата година да се получават от всички семейства, бившият министър бе категоричен: „Не вярвам което и правителство да дойде след това, да устои на натиск тази мярка да остане във времето.“ Милен Велчев разкритикува и увеличението на заплатите в публичния сектор, което не бива да изпреварва съответното увеличение в частния сектор: „По този начин се източват живителни сили, на които разчитаме да измъкнат държавата от една криза.“

Предизборни харчове в социалната област не носят резултати, заяви Милен Велчев и посочи като примери увеличението на пенсиите в последната година от правителството на Иван Костов пенсиите, както и последния бюджет, изработен от него в Тройната коалиция, в който е направено същото под натиска на БСП. След това изборите са били загубени.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Над 68 000 заразени с COVID-19 до края на ноември прогнозира проф. Витанов

68 500 заразени до края на ноевмри очаква математикът проф. Николай Витанов от Националния оперативен щаб. Това заяви той в сутрешния блок на Нова телевизия. По думите му около 30 000 ще бъдат активни, като ще се увеличи с 50% броят на контактните, като карантинираните ще бъдат около 150 000 души. Според изчисления на […]