Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Микола Балтаджи: По-реално е локално нахлуване на Русия в Донбас

Подготвени сме, ние сме на щрек. Въоръжените сили на Украйна, които охраняват териториалната цялост в Донбас. Не знаем какво е в главата на Путин.

Това заяви Микола Балтаджи – бивш посланик на Украйна в България.

Не се отбелязва формиране на ударни групи, но малка вероятност за това съществува. По-реално е локално нахлуване (от Русия – б.р.) в Донбас, те провокират, каза Балтаджи.

Украинската информация е много интензивна, много активна, нямаме основание да не доверяваме на западните спецслужби. Има много сценарии, за тях се говори, че Путин няма да спре. Говори се за пълномащабно нахлуване, но вероятността за това е много малка. Аз като посланик се убедих в това, че от самото начало България подкрепя Украйна, каза Балтаджи, който беше посланик в България от 2011 до 2018 г.

Подобно на своя приемник Виталий Москаленко той също поиска военна помощ от България – официални доставки за отбранителни оръжия.

Украйна не възнамерява да нападне Донбас, имаме нужда от отбранителни оръжия – гранатомети, боеприпаси, каза Балтаджи.

В студиото военният експерт Славчо Велчев, който репликира, че понятие като отбранително оръжие е относително. България, ако се сложи в общото съотношение на силите, представлява онзи 12-килограмов котарак в сравнение с 5-тонен кит, каза Велчев шеговито.

Според него в Украйна има произведени в България оръжия.

Велчев изтъкна силата на дезинформацията за вероятната дата на нахлуване. Байдън (американският президент – Джо Байдън – б.р.) повтори няколко пъти 16-ти февруари и светът се изнерви. Допускам умишлено да е разпространена дата. Какво печели Русия от такава дестабилизирана Украйна, запита Велчев и си отговори – скоро инвеститор няма да помисли да стъпи там, недоверие между самите съюзници и техните разузнавания. Това е част от информационната война, това са част от техните способи. Не знаем колко от показаните оръжия са истински.

Бившият външен министър Милен Керемедчиев обясни, че България участва в износа на оръжие, но това ще се ограничава.

Според него сега Русия ползва сценария с Грузия – руската армия в Южна Осетия, те не само прочистват район, те навлизат толкова навътре, каза Керемедчиев. Според него Русия ще ползва Донбаския район за задържане на напрежението в Украйна.

Според Славчо Велчев разпространяването на дезинформация (например дата на нападение от Русия) доказва, че информационното пространство е доминирано от САЩ и неговите съюзници.

В цялата обстановка се питам защо й е на Русия Украйна, с изключение на онзи богат район Донбас. Никой не може да попречи, каза Велчев.

Според Керемедчиев Украйна е зависима икономически от Русия. Те отказаха да се откъснат – ако Русия спре доставките на ток, ще останат на тъмно. Путин иска слаба Украйна, той получава слаба Украйна, една дестабилизирана страна, обясни дипломатът.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Зелените изоставиха ПП-ДБ

Политическа партия "Зелено движение" ще се яви на изборите...

205 случая на коклюш от началото на годината (СНИМКИ/ВИДЕО)

От началото на годината са регистрирани 205 случая на...

След Иран и йеменските хути удариха по Израел (ВИДЕО)

Причината е иранската атака срещу Израел

Сирия: Израелски ракети са ударили обекти на ПВО

Сирия съобщи в петък, че израелски ракети са ударили...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img