Методи Андреев: ГЕРБ се е превърнала в символ на корупцията

Бившият депутат от ГЕРБ обясни качеството на строежите

Прочитания 216
0 0

Управляващата партия ГЕРБ се е превърнала в символ на корупцията. Корупцията обяснява всички негативни явления, които избуяват сега. Тази корупция е пандемична в България, тя се е превърнала в символ на управлението.

Това каза пред БНР доц. Методи Андреев – бивш председател на Комисията по досиетата, бивш депутат от ГЕРБ и настоящ преподавател в Университета по архитектура, строителство и градоустройство и член на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Обществените поръчки в България не се печелят, те се раздават, коментира Андреев, според когото премиерът Бойко Борисов е създал администрация, която раздава обществени поръчки и създава „изключително сериозна корупционна обстановка„.

Ролята на строителната олигархия Методи Андреев вижда в това „да препира едни пари“, да използва част от европейските програми и да връща част от тези пари „под формата на комисионни на политически фактори„.

Трябват ни и магистрали, и тротоари, заяви той по повод призива на бившия финансов министър по-големите обществените поръчки да се раздробят на по-малки, за да има повече заетост в кризата. Проблемът, според Андреев, е как се контролира изразходването на средствата и как се реализират обществените поръчки.

В България има 20-30 големи фирми, които се явяват на всички обществени поръчки в строителството. Те са известни с близостта си към властта и много често тези големи фирми не си изплащат задълженията към по-малките и средни фирми подизпълнители, допълни бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев.

Финансовата зависимост на проектанта от строителя ограничава свободата на проектанта и в повечето случаи това не е в интерес на строежа. Водещата роля на строителя в процеса му дава възможност да си избира лоялен проектант, който често няма опит и квалификация, а това е сред причините за некачествено изпълнение. Като се добави формалният надзор, резултатът е лошо качество на строежите, съчетано с високи, корупционни нива на цените, обясни Методи Андреев.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Андриян Петков

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Елена Йончева и Радан Кънев с общо искане - ЕП да обсъди кризата в България

Кънев сезира и ЕНП