Медици протестират пред МЗ за достойни условия на труд

Прочитания 1149
0 0

Специалистите по медицински грижи излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването, съобщава БНР.

Той е организиран от Синдиката на българските медицински специалисти.

Основните искания на протестиращите са заплатите им да са поне две минимални, или 1300 лв., както и да се определи с наредба къде и колко сестри има нужда. Те твърдят, че една сестра в болница обслужва между 20 и 30 пациенти.

Нищо не се случва от години в сектора. Затова отново се обръщаме към поредния министър на здравеопазването основно по това, че Колективните трудови договори не са задължителни и каквото и да договорим, може да не се изпълни„, заяви председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева.

Тя подчерта, че от 10 месеца те се опитват да договорят по-добро заплащане в МБАЛ-Бургас, но работодателят не е задължен да разпише КТД. Там преговорите били проформа и нямало подобрение за работещите.

Илиева посочи, че основните заплати на сестрите в бургаската болница са 850 лв. срещу 8000 лв. заплата на месец на директора на лечебното заведение.

Сред исканията на медиците е и промяна в наредбата за работното време и отпуските на сестрите в реанимациите.

Те настояват за справедливо заплащане на нощния труд, чиято стойност не е променяна от години. В момента за час труд през нощта сестрите получават 0,25 лв. Здравните работници обаче са категорични, че надницата трябва да е поне 3 лв. на час.

Очакват също и да получават купони за храна.

Протестиращите искат спешни мерки, с които да бъдат привлечени новозавършващите специалисти по здравни грижи да останат да работят тук, а не в чужбина.

Малко преди 12.00 часа представители на протестиращите влязоха на среща с ръководството на здравното министерство.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Алекс Димова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Затварят дома за стари хора в „Драгалевци“ от 1 януари (ВИДЕО)

Частният дом за стари хора в столичния квартал Драгалевци не разполага със задължителния по закон екип от специалисти, който да гарантира качествена социална работа и подкрепа на настанените в него възрастни. Персоналът на услугата се състои от трима санитари и управител при настанени 32 души. Това е крайно недостатъчно и […]