Машинното гласуване става задължително в секциите с над 300 избиратели

Прочитания 42410
0 0
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu. / Светломир Стоянов/

В изборната секция избирателят гласува с бюлетина за машинно гласуване, освен в случаите в секции под 300 избиратели, в чужбина и в някакви непредвидени случаи. Това стана ясно по време на второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс в Комисията по правни въпроси, съобщи репортерът на Информационна агенция News24sofia.eu Тодор Стефанов.

Централната избирателна комисия, Информационно обслужване и „Сиела Норма“ си прехвърляха топката за проблема с машините за гласуване във Велико Търново по време на парламентарните избори.

В Комисията по правни въпроси от „Сиела Норма“ заявиха, че нямало човешка намеса при работата с машините във Велико Търново.

Проблемът не е в „Сиела Норма“ и не е софтуерен, увериха от фирмата.

От фирмата могат да осигурят достатъчно машини за изцяло машинно гласуване до края на октомври, иначе за предстоящите месеци до юни биха могли да дадат 1 500 – 1600.

От Информационно обслужване пък настояха ЦИК да каже какъв е бил проблемът с машините за гласуване.

Председателят на ЦИК Александър Андреев заяви пред народните представители, че не би могъл да каже в момента от коя партия е председателят на РИК-Велико Търново.

Нашият правен анализ ще разгледа подробно въпроса, увери той.

Андреев посочи, че в рамките на няколко страници ЦИК дават отговор за машинното гласуване. В рамките на няколко точки ние сме се опитали да дадем отговор и да поставим съществените въпроси, които възникват при осигуряването на машинното гласуване в страната и извън нея.

ЦИК счита, че не е целесъобразно въвеждането на машинно гласуване в избирателните секции извън страната. В крайна сметка беше прието в чужбина да се гласува с машини само в секциите с над 300 избиратели.

За гласуването с машини в страната стоят два въпроса – първият е, че ЦИК няма необходимия административен капацитет, за да може да осигури самостоятелно всички логистични въпроси за машините за гласуване. Ако машинното гласуване бъде въведено изцяло, ще бъде необходимо да се извършена обществена поръчка за доставката на машините, защото сегашната бройка нямало да бъде достатъчна.

От предвидени 9 398 секции за машинно гласуване проблеми е имало само в няколко от тях, а общият брой на избирателите, гласували машинно, е близо 800 000 души.

Възможността да бъдат въвеждани данните в машините и разделянето на протоколите ще позволи по-бързото въвеждане на данните и отчитане резултатите от изборите, каза още Андреев.

Много проблеми има с машините, и то не само на тези избори. Това са проблеми, които няма как да избегнем на предстоящите предсрочни парламентарни избори, посочи Хамид Хамид.

В момента нямаме ясна картина можем ли с тези машини да отидем на 100% машинно гласуване, изтъкна депутатът от ДПС.

Може ли да се каже, че ако стане проблем, 50% от бюлетините ще бъдат достатъчни? Не е ли по-добре да дадем възможност на този, който изрично заяви, че иска да гласува с хартиена бюлетина?, запита Хамид. Той е съгласен с предложението за малките секции да се пращат само хартиени бюлетини.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ГЕРБ: Изборният кодекс ще бъде приет за една нощ

Изборният кодекс ще бъде приет за една нощ. За това предупреди депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков на брифинг пред журналисти в Народното събрание, предаде репортерът на Информационна агенция News24sofia.eu Тодор Стефанов. Той обясни, че днес в правната комисия ГЕРБ-СДС не гласуват поради факта, че новото мнозинство приема форсмажор революционни текстове […]