Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Мартин Владимиров: Регулаторите по-скоро обслужват частни интереси

Погазват се основни принципи на доброто управление на държавните енергийни дружества. Има сериозен конфликт на интереси при назначаването на един от членовете на Борда на „Булгаргаз“.

Това заяви пред БНР Мартин Владимиров, експерт от Центъра за изследване на демокрацията и допълни, че предстоят преговори за нов договор с „Газпром“ в края на 2022 г.

Не е нормално бивш директор (Людмил Йоцов – б.р.) на стратегическо планиране на частен търговец, който има ексклузивен договор за продажба на руски газ през „Турски поток“, да влезе в Борда на директорите на конкурент, какъвто е „Булгаргаз“, обясни Владимиров.

Според него съществуват все още сериозни дефицити при осигуряването на безпристрастност и конкурентност при провеждане на обществени процедури като конкурси.

Политическото вмешателство е налице и трябва още много работа да се извърши, докато стигнем до ниво на безпристрастност и прозрачност, която се очаква от нас, ако искаме да станем член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това не означава, че трябва да се използват същите методи от новото управление, т.е. да се погазват принципите на закона, който е установен„, каза Мартин Владимиров.

По думите му очакванията на обществото са много големи, а методите, които се прилагат, не се различават значително от управлението на ГЕРБ. Принципите на ОИСР изискват да няма намеса на изпълнителната власт в оперативната дейност на държавните компании.

„Техните операции и бизнес решения трябва да са изцяло резултат на бордовете на директорите, а не да бъдат променяни на базата на политически или друг интерес“.

Според Владимиров целта е на „Булгаргаз“ да ѝ се изземе ключовата роля на българския газов пазар, атрактивните клиенти да преминат към трети компании на алтернативни търговци на природен газ, а за „Булгаргаз“ да остане нелеката задача да продава газ на топлофикациите, които не са редовни платци.

Той смята, че решението на проблемите в енергийния сектор, е чрез подобряване управлението на държавните енергийни компании и на КЕВР, като се повиши тяхната независимост от политическо вмешателство.

Затова беше променен Законът за публичните предприятия и се въведоха конкурси за избор на членове на бордовете на директорите на държавните предприятия, така че те да не бъдат жертва на политически рокади, когато има нужда от изкупителна жертва или определено политическо решение не бива възприемано от държавното дружество или пък е против интересите на държавното дружество„, обясни Владимиров.

Има конкретно намерение да се инсталират в КЕВР личности, които са зависими от новата политическа власт, което е метода на овладяване на независимите регулатори в България през последните 20 години.

Регулаторите се използват или за политически цели, или за преразпределяне на пазарни интереси в определени подотрасли. Винаги има конкретен интерес, който бива защитаван, това е част от проблема с регулаторите. По-скоро те обслужват частни интереси, отколкото да защитават обществения интерес. Тази на практика се надявахме да се промени„, допълни Мартин Владимиров.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Проверяват връзвана ли е 104-годишна пациентка в болницата във Видин

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" проверява извънредно проявено ли е...

Най-голямата партия в Индонезия се раздели с президента в оставка Джоко Видодо и сина му

Президентът на Индонезия Джоко Видодо и неговият син, бъдещият...

Затягат контрола срещу неправилното паркиране в София

Затяга се контрола срещу неправилното паркиране в София. Това...

Азия – най-засегнатият континент от климатични бедствия през 2023 г.

През миналата година Азия е била най-засегнатият регион в...

Иран съжалява за санкциите на ЕС – трябвало да са срещу Израел

Санкциите на Европейския съюз, обявени след нападението на Иран...

Предстоят разпити на Бойко Рашков и Асен Василев по аферата с митниците

Прокуратурата няма задача да омаскарява когото и да било....

Кола се заби в багер в София

Шофьорът на автомобила е в "Пирогов"

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Нидерландия ще ни съдейства пред Австрия за пълен Шенген

Неприемливо е да не сте членове на Шенген и...

Хаменей похвали иранската армия за удара срещу Израел

Върховният лидер на Иран Али Хаменей благодари на въоръжените...

Армения върна 4 села на Азербайджан

Разположени на тяхната обща граница

Мъртви делфини стоят от няколко дни на плажа в Кранево

Граждани сигнализират за мъртви делфини на плажа в Кранево,...

САЩ обмислят да продадат оръжия за над 1 млрд. долара на Израел

Съединените щати обмислят продажба на оръжие на стойност над...

Сателитни снимки показват сериозни щети в Иран след атаката

Сателитни снимки, направени в понеделник, показват, че израелският ответен...

Априлски сняг падна на Пампорово

Априлски сняг падна на Пампорово и високите части на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img