Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Манолова затрупа служебното правителство с въпроси и във втория му ден

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu. / Петър Христов/

Мая Манолова изпрати заявления за достъп до обществена информация до три служебни министри – на регионалното развитие, на икономиката и на енергетиката. Въпросите са свързани с кредитите, дадени от Държавния ВиК-холдинг, ремонтите на язовирите и дълговете на „Топлофикация – София“. Заявление е изпратено и до изпълнителния директор на ВиК холдинга.

От МРРБ Манолова иска информация за отпуснатите кредити от холдинга в периода от 5 май 2020 г. до 12 май 2021 г. на всеки един ВиК оператор поотделно.

Тя иска справката да включва цел и размер на кредита, годишна лихва, гратисен период, ако има такъв, дата на падежи и краен срок за погасяване, обезпечения и други условия по кредита. Заявлението изисква и копия на решенията на МРРБ за отпускането на всеки един кредит.

От служебния икономически министър Манолова иска подробна справка за периода от 1 октомври 2018 г. до 30 април 2021 г. на язовирите, язовирните стени и съоръженията към тях, по отношение на които са възложени и изпълнени ремонтни дейности.

Припомняме, че именно за тях правителството „Борисов-3“ отпусна 500 млн. лв. през 2018 г. Манолова изисква и информация за сумите, изразходени от Държавната консолидационна компания за ремонти на язовирите.

Във второ заявление до икономическия министър Манолова пита за утвърдените планове за дейността на Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите, утвърдени за периода от 2019 г. до 2021 г. Тя пита още за язовирите, стопанисвани от предприятието, и за разходите за дейности по тях.

Припомняме, че решението за създаването на „Български ВиК холдинг“ ЕАД беше взето от Министерския съвет на 16 януари 2020 г. Дружеството е със 100 % държавно участие и с принципал министърът на регионалното развитие и благоустройството. Уставният му капитал е в размер на 1 млрд. лв.

Със заявление до служебния министър на енергетиката Манолова иска информация за размера на дълговете на „Топлофикация София“ ЕАД и „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД към Българския енергиен холдинг, в това число редовни и просрочени към 31 декември 2020 г. и 31 март 2021 г.

Тя пита и за платените от Топлофикация София и ТЕЦ „Марица изток 2“ лихви, начислени върху задълженията за 2017 г., 2018 г., 2019 г. и 2020 г.

Припомняме, че вчера „Изправи се.БГ“ и Мая Манолова подкрепиха акцията пред Министерски съвет, с която се иска затварянето на единствената ферма за норки в страната, която се намира в област Стара Загора.

Манолова придружи протестиращите и в Министерство на земеделието и в Министерство на здравеопазването.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Димитър Главчев коментира с посланика на САЩ съвместните енергийни проекти

България и Съединените американски щати имат ползотворно сътрудничество в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Швейцария отказа да се присъедини към екипа за търсене на руски активи

Прочутият неутралитет на Алпийската конфедерация

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Испанската полиция разби международна група за измами с медицински канабис

Испанската полиция съобщи в събота, че е ръководила международна...

Черна гора задържа бивш прокурор и полицейски шеф

По нареждане на Специалната прокуратура на Черна гора бившият...

Певицата Дебора поиска прошка в храма след пиянската изцепка на пътя

В църква влезе певицата Дебора, която през миналата седмица...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img