Манолова съветва да не се избързва с нов заем от 2 млрд. лв. за Топлофикация София

Views 6667
0 0
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu. / Васил Димитров/

Столичният общински съвет и кметът на София да не прибързват да обвързват Топлофикация – София с план, според който е нужно изтегляне на нови 2 млрд. лв. заеми. В този момент дружеството вече е натрупало над милиард задължения.

Това становище изрази председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова до Столичния общински съвет и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Повод за нейната позиция е намерението в четвъртък общинските съветници да гласуват плана за надграждане, саниране и рекапитализация, както и финансовия модел, заложени в представения план по договора за техническо консултиране на Топлофикация – София от Black&Veatch Management Consulting.

Според бившия национален омбудсман предложените от консултанта технически решения не са достатъчно обосновани, пренебрегната е възможността за други технически възможности. Тя се позовава на експертни оценки, според които заложената цена е нереално висока.

„Преди планът да бъде приет предлагаме той да бъде съгласуван с „Българския енергиен холдинг“ ЕАД, като най-голям кредитор на дружеството и Комисията за енергийно и водно регулиране, която е издала съответните лицензии за осъществяване на дейността му“, се казва в становището.

Манолова подчертава и факта, че сега текат преговори за съставяне на ново правителство и има неяснота за цялостната енергийна политика на държавата, преди приемане на Стратегия за устойчиво енергийно развитие на страната до 2050 г., без широко обществено обсъждане и допитване на експерти и всички заинтересовани страни поемането на подобен ангажимент е необосновано и противоречи на интереса на столичани, твърди тя.

„В последните 10 години откакто дружеството стана 100 % собственост на Столична община, управляващите от политическа партия „ГЕРБ“ го доведоха до „технически и финансов“ колапс“, пише Манова.

Тя изтъква, че мандатът на кмета и на общинските съветници изтича след две години, а предвидените нови задължения и изпълнението на плана могат да се реализират след най-малко 40 месеца. Това означава, че новото управление на София ще бъде обвързано с прибързаните решения, взети днес.

Припомняме, от Българския енергиен холдинг поеха дълга на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“. Дългът е 121 милиона лева. Това стана след като държавата отказа компенсации на „Топлофикация София“. 

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Бизнесът иска по-големи компенсации за цената на тока и за по-дълго

Програмата за компенсиране на бизнеса за цената на тока предвижда изплащане на компенсации в размер на 110 лв./MWh на стопанските потребители за цените на електроенергията за октомври и ноември 2021 г. Този размер на компенсацията е непълен, имайки предвид получаващите се в дневните часове цени, които надвишават вече на моменти […]