Манолова недоволна от актуализацията на бюджета, иска промени по 5 пера (ВИДЕО)

Views 14948
0 0
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu. / Васил Димитров/

Формацията на Мая Манолова „Изправи се, България“ внася в парламента подписка с искане за промяна в няколко пера в планираната актуализация на държавния бюджет, която следва да бъде гласувана в сряда.

На първо място – повишаване на минималната работна заплата с процента на инфлация (15,6%) още от тази година.

От минималната работна заплата от 710 лева до джобовете на работещите бедни стигат 515 лева при издръжка на живот 1220 лева, определена от един от синдикатите. Работещите бедни вече са 700 хиляди, а техните доходи не са пипани, както и доходите на работещите в публичната сфера„, каза Манолова.

На второ място – пенсиите не се увеличавали адекватно, смятат от политическата формация. Реално нямало да бъде факт така широко пропагандираното увеличение с 21%, а с доста по-малки проценти.

Обещаните 21% няма да стигнат до пенсионерите. Увеличение по формулата, която мина през Бюджетна комисия и предложена от правителството, ще е под 10% – 6,7,8%„, заяви още тя.

Друг основен проблем е повишаването на битовите сметки, заради което Манолова настоява да бъде въведено понятието за енергийна бедност, като попадналите в тази група да бъдат подкрепени от държавата.

Освен това неоправдано високи били и цените на горивата, защото „Лукойл Нефтохим“ поддържа, според нея, спекулативно високи цени. Това пък налагало поставяне на таван на цените на бензина и дизела.

Петото искане на Манолова и сподвижниците й е кабинетът да окаже подкрепа на уязвими заради кризата групи като земеделци например.

Огромни очаквания имали българите към кабинета „Петков“, но резултатът в крайна сметка – тяхната оставка, бил очакван, смята бившият омбудсман. „Не се заеха нито с отстраняване на мутрите, нито с отстраняване на корупцията, нито с пресичане на схемите на ГЕРБ. Напротив – надградиха ги и ги накараха да работят в тяхна полза. Нито се пребориха с инфлацията, нито повишиха доходите на хората. За досиетата от Комисията по ревизия няма дори да говоря, тъй като те останаха в чекмеджетата на властта„, подчерта Мая Манолова.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Джонсън предупреди: Цената на руска победа в Украйна ще е много висока

Световните лидери трябва да признаят цената на подкрепата за Украйна, включително скока в разходите за енергия и храна, но също трябва да признаят и че цената на това да се позволи на Русия да спечели, ще бъде много по-висока. Това заяви британският премиер Борис Джонсън, цитиран от „Ройтерс“. В изказване […]