Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Манолова нападна Нинова – законът за колекторите бил лобистки

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu. / Васил Димитров/

Законът за събиране на вземанията, изготвен от вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, целящ да ограничи правата на колекторските фирми и да повиши тези на потребителите, е лобистки и обслужва интересите на банките и компаниите за бързи кредити.

Това мнение изрази бившият омбудсман и настоящ лидер на „Изправи се БГ!“ Мая Манолова. Тя, заедно със свой съмишленици, даде брифинг по темата пред административната сграда на Народното събрание (бившият Партиен дом).

Причината, поради която Манолова смята законопроекта за лобистки – изключвал банките и фирми за бързи кредити, които щели да продължат да търсят вземанията си по досегашния порочен начин.

Вариантът на Министерството на икономиката е лобистки и е в полза на банките и бързите кредити, защото ги изключва от законовите разпоредби. Излиза, че един колектор, който събира дълг на гражданин към мобилен оператор или ВиК дружество например, ще спазва правила, няма да тормози длъжника в къщи, няма да го излага пред началниците му, ще го информира за размера на дълга, а ако гражданинът възрази, ще спре изпълнението. Но ако колекторът събира дълг към банка или бърз кредит, няма да спазва никакви правила„, каза Манолова.

И добави – новият закон би бил почти безсмислен, тъй като събиранията на ЧСИ-та на дългове към банки и фирми за бързи кредити съставлявали 70% от общите изискуеми вземания.

Лидерът на „Изправи се БГ!“ съзря също и „лошо преписване“ на нейния закон за колекторите, която тя предлагаше в предните три парламента.

Внасяли сме този законопроект неколкократно, като първата дата на внасяне е 1 юли 2020 година. Тази информация е за г-жа Нинова, която твърдеше, че си нося законопроекта за колекторските фирми в чантата. Очевидно са намерили моя законопроект в нейната чанта и са го преписали, но са го преписали лошо и избирателно„, остра бе Манолова.

От движението на бившия омбудсман внесоха критичното си становище по проекта на Нинова в Министерски съвет и Министерството на икономиката и индустрията. Внесоха и за пореден път техния собствен законопроект за регулация на работата на ЧСИ-тата.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Бандите в Хаити са убили над 1500 души от началото на годината

Насилието на банди в Хаити е причинило смъртта на...

Агенцията за сигурност на Полша разследва проруски инициативи и медийни кампании

Полската агенция за вътрешна сигурност (ABW) съобщи в четвъртък, че е...

17 години затвор за мъжа, пребил до смърт пастир през 2020 г. във Варненско

Окончателно 17 години затвор за Дончо Драганов, който през...

Латвийският външен министър подаде оставка

Латвийският външен министър Кришянис Каринш каза, че ще напусне...

АКФ иска комисията за Нотариуса да изслуша и ръководството на МВР

Антикорупционният фонд (АКФ) предлага на следващото заседание на Временна...

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кремъл: Преговори за Украйна без Русия ще се провалят

Всяка световна мирна среща на върха за Украйна, която...

Израел е близо до сделка с Хамас

Предстои размяна на затворници срещу заложници

Премиерът на Литва посочи пътя на победата над Русия

Кремъл застрашавал световната сигурност

Ислямисти нападнаха военна база в Сомалия

Най-малко 17 души бяха убити при нападение на военна...

Умишлен палеж е отнел живота на българо-турското семейство в Германия

Пожарът, който отне живота на турско-българско семейство в Солинген,...

Китай предупреди Филипините: Отношенията ни са на кръстопът

Китай предупреди Филипините да внимават и да търсят диалог,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img