Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Mакрон поздрави България, Шолц ще анализира решението за РСМ

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Българският парламент одобри в петък премахване на ветото на страната за започване на преговори за присъединяване към ЕС със Северна Македония, въпрос, който е на първо място в дневния ред на срещата на върха на ЕС, която приключва в Брюксел, съобщават АФП и Swissinfo.

Предложението, подкрепено от 170 депутати в 240-местния парламент, проправя пътя на българското правителство да деблокира началото на преговорите в замяна на гаранции на ЕС, че Северна Македония ще изпълни исканията на България по дългогодишни исторически и езикови спорове.

Ще продължим с необходимата техническа работа и обмен с нашите български и македонски партньори, за да оформим споразумение през следващите няколко дни и бих казал, че машината тук е готова, за да одобри и приложи напълно това, което може да бъде решено„, коментира френският президентът Еманюел Макрон в Брюксел.

Все още има работа за вършене и затова не трябва да претендираме за победа твърде скоро, но това е важна стъпка напред„, добави той, като благодари както на София, така и на Скопие за усилията им.

България беше първата страна, която призна независимостта на съседката си, след като Северна Македония се откъсна от бивша Югославия през 1991 г., но София възпрепятства амбицията на Скопие да започне преговори за членство в ЕС от 2020 г.

Франция се опитва да посредничи между двете страни, тъй като Брюксел се притеснява, че липсата на напредък за Балканите може да приближи региона до Русия и Китай.

Националистическите чувства нарастват и в двете страни по въпроса, което възпрепятства намирането на решение.

Много спорни теми също остават отворени, но деблокирането означава, че Албания вече е малка крачка по-близо до блока.

В решението на българския парламент по-специално се настоява в петък, че „нищо в процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС не може да се тълкува като признаване от страна на България на съществуването на „македонски език““, който София смята за произхождащ от българския език, диалект.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски попари надеждите за решение, като каза, че френското предложение е „неприемливо… в сегашния си вид“ дори след съгласието на България с него.

Макрон изтъкна като „важен аванс“ днешното гласуване в българския парламент.

Искам да поздравя днешния вот на българския парламент, който отваря вратата за вдигане на българското вето и започване на преговори със Северна Македония, а също така насърчава албанския въпрос„, каза Макрон на пресконференция след срещата на върха.

Германският канцлер Олаф Шолц от своя страна каза, че решението на българския парламент „сега трябва да бъде анализирано в детайли„.

Мисля, че министър-председателят наистина е ангажиран с намирането на споразумение. Ако това ще бъде решение за Северна Македония, нищо не може да се каже, без да е анализиран текстът„, каза той.

Той добави, че „всичко възможно трябва да се направи бързо, за да могат Албания и Северна Македония да имат междуправителствени конференции за започване на преговори за присъединяване„.

Те са направили всичко, което е поискано от тях и като Европейски съюз ние трябва да бъдем надеждни и да действаме съответно„, каза Шолц.

Австрийският му колега Карл Нехамер се съгласи с Макрон в определянето на парламентарното предложение като важен „напредък„.

Той обяви, че е поздравил Петков за неговия „личен ангажимент“ за решаване на спора и е убеден, че парламентарният вот открива нови възможности за ускоряване на разрешаването на конфликта.

Нехамер прогнозира нови дискусии, особено от страна на Северна Македония. „Мисля обаче, че това може да бъде решено„.

Макрон подчерта, че инициативата му за Европейска политическа общност (EPC), нов форум за сътрудничество между ЕС и съседните страни със споделени ценности, няма за цел да замени разширяването на ЕС.

Той посочи, че първата среща на групата ще се проведе в Чешката република, когато тази страна ще поеме ротационното председателство на ЕС, през втората половина на 2022 г.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Старши комисар Красимир Христов оглави полицията в Стара Загора

Старши комисар Красимир Христов е новият директор на ОДМВР-Стара...

Обиски в български курорт заради разследване за измами с евросредства

Представители на Европейската прокуратура в София извършват обиски в...

Испанската брегова охрана спаси 124 мигранти край Канарските острови

Испанската брегова охрана спаси 124 мигранти, включително малки деца...

Мъж нападна 91-годишния си баща в Сопот

Мъж е задържан и обвинен за закана с убийство...

Един убит и трима ранени след обстрел в Харковска област

Днес около 10 часа сутринта руските войски са обстрелвали град...

Шотландия обмисля да разреши асистираното самоубийство

Парламентът на Шотландия разглежда законодателство, което би позволило на...

Прокуратурата разследва бившия кмет на Благоевград

Образувано е досъдебно производство за извършено длъжностно престъпление за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Турция залови 147 заподозрени за връзки с „Ислямска държава“

Турция задържа 147 лица, заподозрени за връзки с "Ислямска...

Френската полиция излага на риск мигрантите с агресивни тактики срещу малки лодки

Морската полиция на Франция, която получава финансиране от правителството...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Грипът доминира над COVID-19

Отчита се спад на вирусните заболявания в страната

Парламентът потвърди, че Мария Габриел няма да е премиер

Парламентът прие проект на решение, с което вицепремиерът и...

Земетресение с магнитуд 6,9 в Папуа Нова Гвинея

Земетресение с магнитуд 6,9 по Рихтер разлюля Папуа Нова...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img