Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Макконъл: Тръмп провокира бунта в Капитолия (ВИДЕО)

Американският лидер на мнозинството в Сената Мич Макконъл, републиканец, заяви в речта си в Сената във вторник, че президентът Доналд Тръмп е „провокирал“ бунт на 6 януари в Капитолия, пишат The Hill и ABC.

Последният път, когато сенатът се свика, ние току-що си върнахме Капитолия от насилници и престъпници, които се опитаха да попречат на Конгреса да изпълни своя дълг. Тълпата беше хранена с лъжи. Те бяха провокирани от президента и други могъщи хора, каза Макконъл.

Изявленията на Макконел имат значение преди очакваното съдебно дело за импийчмънт в Сената. Лидерът на Републиканската партия каза на колегите си, че все още не е решил как ще гласува.

Неговата забележка, че тълпата е „хранена с лъжи“, е препратка към неоснователни и развенчани твърдения, разпространявани от Тръмп и членове на неговия юридически екип и близкия кръг, че изборни измами са попречили на Тръмп за втори мандат. 

Тръмп каза на привържениците си, събрани на митинг близо до Белия дом на 6 януари, малко преди тълпата да нахлуе в Капитолия, че те са фалшифицирани така, „както никога не са фалшифицирали избори“ и обяви „спечелихме тези избори.

Няколко души загинаха на фона на бунта на 6 януари, включително полицай от Капитолия, който получи наранявания, докато отговаря на тълпата.

Макконъл обвини бунтовниците, които нападнаха сградата, че се опитват „да използват страх и насилие, за да спрат процедура на фундамента на федералното правителство, защото не им харесва„.

Протестиращите преодоляха силите за сигурността на Капитолия, докато депутатите преброяваха вота на Изборния колеж, за да потвърдят Байдън като 46-ия президент на САЩ.

Временно бе спряно окончателното удостоверяване на победата на Байдън, като по-късно двете камери се събраха, за да възобновят броенето.

Стояхме заедно и си казахме, че разгневена тълпа няма да получи право на вето върху върховенството на закона в нашата нация, дори за една нощ, каза Макконъл във вторник.

Тези избори всъщност не бяха с толкова близки резултати. В новата история през 1976 г., 2000 г. и 2004 г. бяха по-близки от тези, каза той.

Докато пресата е пълна със спекулации, аз не съм взел окончателно решение как ще гласувам и възнамерявам да изслушам правните аргументи, когато те бъдат представени на Сената, обясни по-рано Макконъл за импийчмънта на Тръмп.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Отмъкнаха 35 палета шампоани от камиона на заспал румънски тираджия в Хаинбоаз

Районното управление във Велико Търново разследва кражба на повече...

Колко близо е Иран до ядрените оръжия?

Тъй като ядрената сделка от 2015 г. между Иран...

САЩ и Великобритания удрят Иран с нови санкции

Съединените щати обявиха нови санкции срещу Иран, съобщава "Ройтерс". Те...

С нови 80 автомобила обновяват изцяло автопарка на ДАИ

Автопаркът на ИА "Автомобилна администрация" е изцяло обновен с...

2 май ще бъде неучебен ден и във Варна и Бургас

Кметът на Варна обяви 2 май за неучебен ден...

Дипломати очакват достойна реакция на Радев за исканата смяна на външния министър

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към...

Обмислят създаване на нов закон за земеделските кооперативи

Министърът на земеделието и храните и браншови организации се...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ислямистки бунтовници убиха поне 10 души в Конго

Най-малко 10 души са убити при нападение в източната...

Руснаците превзели Богдановка и настъпват към Часов яр

Руската армия в Донецка област е окупирала село Богдановка...

ПП-ДБ: Сиамските близнаци Пеевски и Борисов са завладели държавата

Живко Коцев стана жертва на компроматна война. Това заяви...

Арестуваха в Перник мъж, обявен за международно издирване

В Перник задържаха мъж, обявен за международно издирване. Това съобщиха...

БСП вадят на светло договора с Боташ (ВИДЕО)

ГЕРБ се опитват да прикрият корупцията по договора с...

И Austrian Airlines преустанови полетите си до Техеран

Причината е напрежението в Близкия изток

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img