Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Македонците търсят диалог с България, но настояват на своето

По време на двудневната среща на българо-македонската комисия за исторически и образователни въпроси, властите в Скопие изразиха очакване, че преговорите с България ще продължат и заради наложеното българско вето за начало на преговорите за еврочленство. Това пише македонският вестник „Свободен печат“.

Припомняме, вчера започна двудневна среща на комисията, на която се разглежда съдържанието на македонските учебници по история за средновековния и ранния османски период. Срещата се провежда онлайн поради ситуацията с COVID-19. Обсъжда се и възможното съвместно честване на Гоце Делчев, към чиято националност македонците имат претенции.

Вчера македонският премиер Зоран Заев заяви в Неготино, че в македонските учебници ще пише договореното от смесената комисия.

Относно преговорите с България вчера в Македония бе обявен съвместен меморандум, наречен „Македонски манифест“. Той обхваща Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ), Македонската православна църква – Охридска архиепископия и университета „Св. Св. Кирил и Методий“

В документа те изразяват загриженост за резултата от събитията, свързани с европейската интеграция на страната си и определят исканията на България за зачитане на съвместната ни история като абсурдни. Македонците са убедени, че отговарят на условията за начало на преговорите за еврочленство.

В този манифест се призовават властите, медиите, научните, културните и артистичните институции и сдружения, политическите партии, както и всички граждани, да водят преговорите на равна и принципна основа, при надлежно зачитане на международното право, без никакви условия от едната или от другата страна.

Да се ​​зачита безрезервно знанието на македонските социални, хуманистични и културни науки относно автохтонността на македонския народ и неговата историческа, езикова, културна и религиозна приемственост; да зачита не само обективни факти и научна аргументация, но и сложната интерпретация на исторически факти, събития и личности; и да уважава знанията, установените факти, възприетите теории и емпиричните изследвания на съвременната световна славистика, лингвистика, историография и международно право, посочени в Меморандума, пишат македонските автори на документа.

В пожелателен тон македонските представители на тяхната академия на науките, университета и архиепископията препотвърждават си досегашната теза.

Те апелират към:

процеса на европейска интеграция на страната ни да продължи в духа на взаимно уважение и оценка на нашите усилия за изпълнение на критериите, за прилагане на положителните и общоприети международни конвенции и декларации на ООН самоопределение за правата и свободите на човека; да уважава безусловно свободно изразената воля на македонския народ, неговата етническа и духовна уникалност; да уважава волята на македонските граждани, членове на Македонската република, да живеят в цивилизовани добросъседски отношения и да продължат практиката на сътрудничество между културни, научни, образователни, религиозни и икономически институции; а не да създава конфликтна среда в страната, да запазва мира и свободното развитие, което означава просперитет, алтернатива, демокрация и достоен живот, включително любов към родината и държавата.

Припомняме, на 17 ноември България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония – подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Следващият Съвет по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, ще бъде на 8 декември.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново.

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска още днес да продължи преговорите със София.

По същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае македонското малцинство.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Древните вируси – теоретичен страх или реална опасност?

"С покачването на световната температура започва и разтапяне на...

Въвеждането на еврото вече е описано в нов информационен сайт

Може да се види и лика на българските евромонети

Депутатите приеха на второ четене увеличаване на „Гранична полиция“

Капацитетът на "Гранична полиция" ще бъде увеличен по два...

Ройтерс: Какво знаем за афганистанския клон на „Ислямска държава“, ударил Москва

"Ислямска държава" - провинция Хорасан (ISIS-K) е регионален клон на...

Грузия орязва правата на ЛГБТ общността

Управляващата партия в Грузия предложи проектозакон, който драстично ограничава...

Родителите на изчезналата Ивана обявяват парична награда (ВИДЕО)

Родителите на Ивана, която изчезна на 22 февруари, обявяват...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img