Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Македонският военен министър иска обучение на военни лекари в нашата ВМА

Българският и македонският министри на отбраната Драгомир Заков и Славянка Петровска обсъдиха разширяване на сътрудничеството в сферата на сигурността, включително и с нови военни учения и програми за военни лекари.

По време на посещението на северомакедонският министър Петровска в София са били обговорени теми като сигурността след нахлуването на Русия в Украйна, сигурността на Западните Балкани и военните учения, съобщи БНР.

Със сътрудничеството си в НАТО България и Северна Македония трябва да покажат, че Балканите не са „барутният погреб на Европа“, разясни българският отбранителен министър. Заков само веднъж спомена подкрепата на страната ни за „евро-атлантическото членство на Република Северна Македония“, без да назове парливата тема за отваряне на преговорите за членството на Република Северна Македония в ЕС.

България винаги е подкрепяла евроатлантическата ориентация на Северна Македония, заяви министър Заков, както припомни, че страната ни е подкрепила членството на Скопие в Алианса. 

„Имаме една много ясна задача пред нас и пред нашите бъдещи поколения, никога повече Балканите, може би в част от Западните Балкани, да не бъдат споменавани като барутния погреб на Европа. Има доста сериозни рискове пред страните от Западните Балкани, пред региона, в който са нашите държави, така че като страни членки на НАТО, както казах, ние трябва да направим всичко необходимо войната в Украйна да не се разпространи извън границите на Украйна„, каза Драгомир Заков.

Македонският му колега Петровска каза, че България има съюзник на западната граница.

„Непровокираната агресия срещу независима и суверенна Украйна доказва, че няма траен мир. Мирът и стабилността са нещо, за което трябва да работим всички заедно. Република България има на западната си граница съюзник, с който заедно гради колективната сигурност“, обясни македонският министър на отбраната.

Посещението на Славянка Петровска става ден след като в България беше американският държавен секретар Карън Донфрийд и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей. В края на посещението си той написа, че ще се върне след три седмици, за да потърси съгласие от България за начало на преговорите. Министърът на отбраната на РСМ също не засегна темата за разширяването.

Република Северна Македония е член на НАТО от 2020 година и от тогава става по-интензивното сътрудничество на военните от двете страни и участията в съвместни учения. Очаква се български военни да отидат на учение в съвместния център „Криволак„.

От години македонски офицери се обучават в нашата военна академия „Г. Раковски“ в София. Очаква се македонски военни медици да се обучават във Военномедицинската академия в София и във Военноморското училище във Варна

Двамата министри са обсъдили и темата за военните гробища на територията на РС Македония. Около 500 български военни паметници от Балканските войни, Първата и Втората световна има там.

До февруари 2022 г. нямаше двустранна експертна комисия за описването им. Преди време се дебатираше вариант България да поеме охрана на въздушното пространство на Република Северна Македония, но въпросът беше отложен, а след това войната в Украйна пренареди приоритетите.

Допускаше се участие на РС Македония и в проекта за придобиване на 3D радари за армията ни, но след срещата двамата военни министри предпочетоха да дадат само изявления.

След разговора със своя колега Драгомир Заков северомакедонският министърът на отбраната Славянка Петровска се среща и с депутати от комисията по отбрана.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

16 млн. лв. получават земеделците за напояване за 2024 г.

16 млн. лева ще бъдат предоставени тази година на...

Украйна е решена да си върне мъжете в наборна възраст, живеещи в чужбина

Украинското правителство, което допълнително затяга разпоредбите, докато се стреми...

БСП вече иска отлагане на либерализацията на електроенергия с 3 години

БСП ще иска отлагане на либерализацията на енергийния пазар...

ПП-ДБ отново призоваха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

От ПП-ДБ отново призоваха общинския съветник Благовест Георгиев да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ФБР припомня колко опасен е TikTok

Докато Сенатът на САЩ се готви да одобри забраната...

Има достатъчно ваксини срещу коклюш в склада

От началото на годината са регистрирани 214 положителни за...

КНДР и Иран обсъждат сътрудничество и оръжейни програми

Такива спекулации породи странното посещение

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

Украйна консолидира подкрепата си в Конгреса на САЩ

Украинският премиер Денис Шмигал заяви, че е консолидирал подкрепата за...

Азия – най-засегнатият континент от климатични бедствия през 2023 г.

През миналата година Азия е била най-засегнатият регион в...

Ердоган в Ирак търси възстановяване на връзките и сътрудничество срещу ПКК

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи рядко посещение в Ирак в...

Тайван пита САЩ как да използа новата военна помощ

Тайванската армия ще обсъди със Съединените щати как да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img