Мая Манолова: Комисията по ревизията показа, че корупцията може и да се осветява, а не само да се говори за нея

Views 11020
0 0
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu. / Светломир Стоянов/

В пет заседания Комисията по ревизията показа, че корупцията може да се осветява, а не само да се говори за нея. В комисията постъпиха близо 95 сигнала, които са изпратени приоритетно до КФН, НАП, КЗК, АДФИ, българската прокуратура, Европейската прокуратура, бъдещите служебни министри.

Това заяви председателят на Комисията по ревизията в парламента Мая Манолова след последното заседание на комисията днес. Във връзка с документите към сигнала, подаден от зърнопроизводителя Светослав Илчовски, бе проведено и закрито заседание на комисията.

Документите от г-н Илчовски ще бъдат изпратени на прокуратурата, европейската прокуратура, КФН, НАП, но няма да бъдат предоставени на медиите, тъй като се отнасят за търговски сделки. Документите доказват създаването на кухи обороти, които след това са вкарвани на борсата, обясни Манолова.

Тя посочи, че от първоначално заложените приоритети за работа на комисията е представена работата на „Автомагистрали“, където става дума за 5 млрд. лв., Балкански поток за 3 млрд. лв., програмата за саниране за над 2 млрд. лв., по която 30 % от средствата са отклонявани с определени схеми, на Държавния ВиК холдинг, където става дума за 1 млрд. лв.

Манолова бе категорична, че след като не са предоставяли информация, очевидно институциите са имали какво да крият.

Не получихме информация, но предстои да получим в следващия парламент, за ББР и за средствата за COVID-19. От министъра на здравеопазването и от ББР не сме получили отговори на изпратените въпроси, допълни Манолова.

Тя подчерта, че от шестте държавни горски стопанства са получени документи, но не са били достатъчно подробни. Информация липсва и от Софийската фондова борса.

Комисията по ревизия направи повече от пленарна зала, защото в комисията идваха министри, които не се явяваха на парламентарния контрол, допълни Манолова и заяви, че комисията е била център на промяната в 45-ото Народно събрание, а хората са видели волята корупцията да бъде осветена.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Росица Кирова от ГЕРБ разкри пред News24sofia.eu какво е чула в комисията на Манолова

Ако и в бизнеса се работеше като в 45-ото НС, бихме фалирали, смята тя