Магистратите трябвало да се повишават заради заслуги, а не защото са членували във ВСС

Прочитания 2262
0 0

Поправките в закона за съдебната власт, върху които президентът наложи вето, на практика дават възможност на магистратите повишение без те да са показали обективни заслуги за такова. Това обясни пред bTV съветникът на държавния глава по правните въпроси – Иванка Иванова.

Припомняме, че вчера Румен Радев наложи вето върху Закона за съдебната власт заради частта с бонусите в кариерата на членовете на ВСС. Те предвиждат всеки магистрат, който е бил част от съвета, да има право на повишение, когато отново се върне в съдебната система.

Някои съдии определиха това като политическа корупция в съдебната власт. По думите на Иванова президентът е наложил вето, защото предложението съдържа в себе си редица противоречия и не на последно място, защото в тази връзка вече има висящо дело в Конституционния съд.

Основният аргумент там беше, че то противоречи на принципа на независимост на съдебната власт, както и на принципа на разделение на властите, защото не може със свое решение парламентът да създава дори правна възможност ВСС да повишава свои бивши членове. Въпросът за повишение на магистратите е изцяло в компетентността на ВСС“, поясни тя.

Втората причина (за ветото – бел. ред.) е, че установеният международен стандарт изисква повишаването на магистратите, в частност – съдии, да става само въз основа на обективни критерии. В рамките на европейската общност на една правна мисъл, в каквато сме ние, това е основната гаранция за независимост на съдебната власт. Мотивът за ветото е, че когато един човек престои определен период от време във ВСС, това не го прави автоматично годен да заема пост в по-висш орган на съдебната власт, добави Иванова. 

Съветничката на държавния глава коментира и защо предложенията от управляващите проект за нова конституция не предлага решения по същество:

Нашият политически проблем е, че на улицата има едни хора, които искат оставката на главния прокурор и нашите европейските партньори непрекъснато повдигат въпроса за ниската наказателна ефективност за нашата наказателна политика срещу корупцията по високите етажи на властта. Проектът, който е внесен за нова конституция, не просто не дава отговори на тези въпроси, не просто не предлага решение, а задълбочава проблема и увеличава властта на главния прокурор, вместо да предложи начин той да носи някаква отговорност, подчерта Иванова. 

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

ИЗВЪНРЕДНО В News24sofia.eu TV! Изкараха насила протестиращите, окупирали Народното събрание (СНИМКИ/ВИДЕО)

От МВР и от НСО излязоха с позиции във връзка с действията си в сградата на Народното събрание