Любомир Каримански: Над 9% е инфлацията в България към февруари

Инвеститорите се плашат от военни действия

Views 5874
0 0
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / wwww.news24sofia.eu

Повишаването на инфлацията у нас зависи изцяло от хода на военните действия и евентуалните санкции срещу Русия.

Това каза пред БНТ председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански.

Към момента наблюдаваме инфлация, която е поне 2-3 пункта над тази, която сме дефинирали, тоест към февруари тя е около 9 – 9.1%. Хубавото на бюджета е, че има капиталови разходи, които са на база дефицит. По-скоро по-малки капиталови разходи ще бъдат направени, които ще бъдат трансформирани при необходимост за покриване на други нужди, предизвикани от тези санкции„, каза Любомир Каримански.

Ако бъде втвърден ходът на военните действия, както и непримиримостта на държавния глава на Русия, вероятно на страната ще бъдат наложени нови сериозни санкции„, смята той.

По думите му дори всички руски банки да бъдат ограничени от системата SWIFT, вероятно ще могат да заобиколят през Беларус.

Двете страни могат да имат някакви договорености, за които не знаем, към момента не знаем и какви са резервите, с които разполага Руската федерация„, коментира депутатът.

Mastercard и Visa предвиждат пълно спиране на системите си в Русия, което значи, че ще спрат да оторизират карти, които са издадени от Русия и се ползват в чужбина и такива от чужбина, които се ползват в Русия. Голяма част от бизнесите ще пострадат. Според мен оттук нататък ще видим ограничаване на хранителните продукти в навсякъде в Русия, ще видим намаляване на доставките към веригите, които ще бъдат изключително затруднени„, каза Каримански.

Инвеститорите се плашат от военни действия, от тази гледна точка планираните инвестиции за тази година може и да не се сбъднат, смята той.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Таня Манолова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Блинкън мисли как да прати полски МиГ-29 в Украйна

Няма срок за сключване на сделката