Любомир Дацов: С влизането ни в ЕС сме приели и еврото

News24sofia.eu

Според икономиста референдум е излишен

Views 12890
0 0

Ние вече сме въвели еврото, левът е фиксиран за еврото. Това заяви пред Нова телевизия Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите.

Той посочи, че с всички условности държавите в еврозоната са с по-голям капацитет. По негови думи има проблеми, политиката на Европейската центрана банка не е най-добрата.

Дацов подчерта, че еврозоната няма само икономически измерения, а има повече от един смисъл. Според него участието е и с политически измерения.

Има разлика дали стоиш отстрани и нямаш достъп до взимането на решения. В еврозоната режимът е един, извън него – друг. Има възможност да си част от институцията и ако има какво да кажеш, можеш да го направиш„, обясни той.

Според Дацов няма доказателства за висока инфлация след приемане на еврото, като се изключи войната в Украйна.

Това е въпрос за пътя на България, излишно е да има референдум по този въпрос, защото с влизането ни в ЕС ние сме приели, че ще приемем еврото„, категоричен бе експертът.

От своя страна икономистът Георги Вулджев заяви, че България няма какво да спечели от влизането в еврозоната. Според него приемането на еврото не означава по-ниска инфлация.

След като се вдигнат и лихвите, ще се забави икономическият растеж. Предстои криза в еврозоната„, предупреди той.

Вулджев посочи, че има данни, че някои държави, които са се присъединили към еврозоната, са с повишаване на инфлацията. По негови думи има такъв риск и у нас и не трябва да се подценява.

Станем ли част от тази общност, вече няма да имаме възможност за самостоятелни решения, ще станем още по-зависими, смята икономистът.

За него по такъв въпрос трябва да има референдум.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Парите за градския транспорт на София - повече, отколкото за целия транспорт на държавата

Заделят се все повече средства, за да се гарантира транспортната услуга на една четвърт от българските граждани, които живеят в София. Това заяви пред БНР Зафир Зарков, общински съветник от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет, заместник-председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност и член на комисиите по финанси и бюджет

Read More »