Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Лозан Панов иска Инспекторатът на ВСС да публикува резултатите от всички проверки срещу него

Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изпрати до главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) искане за предоставяне на копие от цялата документация за всички извършени спрямо него проверки, съобщиха от ВКС.

За две от приключилите проверки срещу него е поискал да му бъдат предоставени изготвените от ИВСС документи, но е получил откази.

Предишният ден, 12 януари 2021 г., в отговор на запитване от Инспектората на ВСС той даде съгласието си да бъдат предоставени в пълен обем поисканите от заявител по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) копия от документи, свързани с извършените от ИВСС проверки срещу председателя на ВКС.

Мотивът му е, че има надделяващ обществен интерес и гражданите искат да се запознаят с делата.

В подкрепа на правото на обществото да знае какво прави ИВСС Лозан Панов подчертава, че съдебната практика по отношение на информацията, която се получава, създава и съхранява по повод на извършвани от Инспектората проверки за почтеност и конфликт на интереси и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и проверки, свързани с нарушаване на независимостта на магистратите, винаги е налице надделяващ обществен интерес.

Председателят на ВКС цитира писмото на главния инспектор Теодора Точкова, изпратено до Пленума на ВСС. То е по повод на искането да бъде изслушана във връзка със статията „Замитане под килима“ относно скриване на информация по скандала „ЦУМ-гейт“

Писмото на Точково гласи: „От друга страна следва да се има предвид, че същността на извършваните от Инспектората проверки по реда на глава девета, раздел 16 ЗСВ е специфична и с информацията от тях следва да се борави изключително внимателно, защото сама по себе си може да дискредитира и да накърни правата и репутацията на проверявания магистрат.“

Панов напомня, че при започването на всички проверки от Инспектората на ВСС срещу него обществото е било информирано изключително подробно, с изобилие от детайли и с лични предварителни оценки, включително и от главния инспектор.

Според Панов това категорично опровергава тезата за загриженост по отношение на доверието на обществото към съдебната власт и относно правата и репутацията на проверявания магистрат.

Логичната и адекватна реакция при приключването на тези проверки е обществото да бъде запознато с финалния акт на ИВСС по всяка от тях, с извършените действия от страна на Инспектората, с доклада и с протокола от заседанието, на което е обсъждан. Начинът, по който Инспекторатът запазва пълно мълчание при финализирането на тези проверки, противоречи на твърдението Ви, че го правите, за да не се дискредитира проверяваният магистрат и да не се накърняват правата му.„.

Пълният текст на писмото е публикуван в сайта на Върховния касационен съд.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Нови протести в Израел

Искания за оставката на премиера

Задържаха край Казичене шофьор, превозвал нелегални мигранти

Шофьор е бил задържан в понеделник след пътен инцидент...

Русия към САЩ: Помислете пак дали „Ислямска държава“ стои зад атаката в Москва

Русия постави под съмнение твърденията на Съединените щати, че...

Израел постави под обсада още две болници в Газа

Израелските сили обсадиха още две болници в Газа, поставяйки...

БСП в постоянна готовност за избори (ВИДЕО)

Корнелия Нинова призова Радев да действа спокойно

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img