Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Лондон арестува руски бизнесмен за пране на пари

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Британските власти арестуваха богат руски бизнесмен по подозрение в пране на пари, на фона на опити за пресичане на потенциална престъпна дейност на олигарси и други, свързани с руския президент Владимир Путин, съобщи АП.

Националната агенция за борба с престъпността съобщи, че повече от 50 служители от специализирано звено са нахлули в дома на заподозрения в четвъртък, като са иззели редица цифрови устройства и „значителна“ сума в брой.

Името на мъжа не беше назовано.

Според източник на ТАСС, това е Михаил Фридман.

Отделът, създаден едва тази година, постига значителни успехи в разследването на потенциална престъпна дейност от страна на олигарси, професионални доставчици на услуги, които ги подкрепят и им позволяват, както и тези, свързани с руския режим, заяви в събота генералният директор на агенцията Греъм Бигар в изявление. Ще продължим да използваме всички правомощия и тактики, с които разполагаме, за да пресечем тази заплаха.“

Арестът идва, докато Великобритания работи със Съединените щати, Европейския съюз и други страни, за да спре притока на пари към режима на Путин след инвазията на Русия в Украйна. Обединеното кралство наложи санкции на повече от 1300 физически и юридически лица, включително 120 богати бизнес лидери, известни като олигарси, със световни активи, оценени на повече от 160 милиарда долара, според британското правителство.

Бизнесменът, обект на акцията в четвъртък, беше арестуван по подозрение за пране на пари, заговор за лъжесвидетелстване и заговор за измама на Министерството на вътрешните работи, правителствената агенция, отговорна за имиграцията и правоприлагането.

35-годишен мъж, който работи в резиденцията на заподозрения, също е бил арестуван, след като беше видян да напуска имота с чанта, съдържаща хиляди паунда в брой, каза агенцията. Трети мъж, 39, който е бивше гадже на настоящия партньор на бизнесмена, е арестуван в дома му в района на Пимлико в западен Лондон по подозрение в престъпления, сред които пране на пари и заговор за измама.

Операцията е част от усилията да пресече дейността на корумпирани международни бизнес фигури и техните помощници. Около 100 операции, които премахват или намаляват криминална заплаха, са извършени срещу елити, свързани с Путин, посочва агенцията.

Отделът също така е разследвал и е предприела дискретни действия срещу значителен брой елити, които оказват пряко влияние върху Обединеното кралство, както и е насочена към по-малко конвенционални маршрути, използвани за прикриване на движения на значително богатство, като например продажби на активи с висока стойност чрез аукционни къщи,“ каза агенцията.

През октомври стана ясно, че в Лондон е арестуван друг бизнесмен по подозрение, че е помагал на санкциониран руски олигарх да прикрие собствеността си върху имоти в Обединеното кралство.

Агенцията каза, че е работила с правоприлагащите органи по света, за да залови незаконното богатство в чужбина, като им е помогнала да замразят активи, включително множество имоти, осем яхти и четири самолета.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Върховният съд на Испания наложи временна забрана за Telegram

Върховният съд на Испания временно преустанови работата на месинджъра...

Мъж нападна 91-годишния си баща в Сопот

Мъж е задържан и обвинен за закана с убийство...

От втори опит: Русия изстреля космически кораб към МКС

Русия изстреля космически кораб "Союз" с руски, беларуски и...

Китай насърчава евтините сватби, за да стимулира раждаемостта

Младите двойки в Китай, които планират "евтини" сватби, вместо...

Земетресение от 6,9 по Рихтер разлюля Папуа Нова Гвинея

Трима души загинаха, разрушени са стотици домове

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img