Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Логично било Радев да се кандидатира за втори мандат, Борисов за президент – не

Смятам че Румен Радев трябва да се кандидатира за втори мандат, той има доверието на гражданите на най-високия пост. Това смята председателят на Стратегическия съвет към президента Александър Маринов, който все пак подчерта, че мнението е лично и разговори в президентството по тази тема не са водени.

Президентът Радев би трябвало да приеме и подкрепа от всякъде, но на принципна основа, обясни Маринов и допълни, че при исканата от страна на ДПС оставка, не може да се говори за търсене на подкрепа. Съмнявам се и че някой президент може да бъде избран само и решаващо с гласовете на ДПС, обясни Маринов.

Логично би било Радев да се кандидатира на втори президентски мандат, но логично би било Бойко Борисов изобщо да не се кандидатира, посочи Александър Маринов, който не вижда реалистична основа за такова решение.

Министър-председателят подтиква президента да наруши конституцията. По конституция външната политика се разработва и води от правителството, а не от държавния глава.

Затова и с позиция за ареста на Навални държавният глава би излязъл извън правомощията си, според председателя на Стратегическия съвет.

Той не иска да прозира мотивите на министър-председателя да предизвиква Румен Радев към една такава стъпка. Никой не би казал например, че Еманюел Макрон не е защитник на демокрацията, а той не говори по тази тема за Навални, допълни Маринов и посочи, че нито един друг държавен глава няма такава позиция. В цяла Европа се чуват политически изявления, но се вижда практическа предпазливост по темата. Изказвания правят преди всичко външните министри, но не и държавни глави.

А и темата за Навални не е съществена за изясняване на противоречията между президента и управляващите, смята още Маринов.

Според него различията между Борисов и Радев са сериозни и са базирани на „принципните различия за управлението на държавата и за отношението на държавата към хората„.

Който и да дойде след изборите на власт, ако се държи така, както сегашните управляващи, ще получи същото отношение от президента, каза Маринов и това е сигнал към следващите управляващи.

Конфликтът обаче не е самоцел на „Дондуков“ 1, увери Маринов.

Консултациите при държавния глава за изборите са показали колко са дълбоки различията между него и управляващите, а що се отнася до самите разговори на Радев с политическите сили, те са били полезни и са очертали големите проблеми, които тревожат обществото около вота, като например въпросът за големия брой невалидни бюлетини, смята председателят на Стратегическия съвет при президента.

Обществото усеща къде са болните точки и ще продължи да настояват на тях, убеден е съветникът.

По думите на Маринов датата на изборите, независимо коя е точно тя, винаги ще е неудобна за част от гражданите. Лично той бил препоръчал по-късна дата.

Не се вижда обаче нещо да е направено от страна на държавата за максимално безопасни и максимално достъпни избори.

Би било прекрасно президентът и премиерът да се обединят, за да има честни избори, но ГЕРБ заяви, че не приема идеите на президента, смята Маринов.

Ако някой се бои за честността на изборите, това не е въпрос на аритметика, а на доверие. Т.е. управляващите трябва да убедят гражданите да вярват в представителността на своя глас.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Даниел Митов се отказва от Външно министерство

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

Преди ваканцията депутатите ще гарантират 30% по-високи заплати в армията

Единодушно със 195 гласа "за" парламентът прие на първо...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израелски министър призовава за пълно превземане на ивицата Газа

"Време е да извлечем поуки, да променим посоката и...

И вторият обвиняем с Петя Банкова влезе в спешното (ОБНОВЕНА)

Задържаният за контрабанда Стефан Димитров е откаран от следствения...

Грузинските депутати пак се сбиха за закона за чуждестранните агенти (ВИДЕО)

Грузинските депутати стигнаха до сблъсъци в парламента, съобщава "Ройтерс". Причината е,...

ПП-ДБ: Сиамските близнаци Пеевски и Борисов са завладели държавата

Живко Коцев стана жертва на компроматна война. Това заяви...

Стрелба и нападения с нож в мол в Сидни (ВИДЕО)

Нападател, който наръга смъртоносно с нож петима души в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img