Логично било Радев да се кандидатира за втори мандат, Борисов за президент – не

Прочитания 38851
0 0

Смятам че Румен Радев трябва да се кандидатира за втори мандат, той има доверието на гражданите на най-високия пост. Това смята председателят на Стратегическия съвет към президента Александър Маринов, който все пак подчерта, че мнението е лично и разговори в президентството по тази тема не са водени.

Президентът Радев би трябвало да приеме и подкрепа от всякъде, но на принципна основа, обясни Маринов и допълни, че при исканата от страна на ДПС оставка, не може да се говори за търсене на подкрепа. Съмнявам се и че някой президент може да бъде избран само и решаващо с гласовете на ДПС, обясни Маринов.

Логично би било Радев да се кандидатира на втори президентски мандат, но логично би било Бойко Борисов изобщо да не се кандидатира, посочи Александър Маринов, който не вижда реалистична основа за такова решение.

Министър-председателят подтиква президента да наруши конституцията. По конституция външната политика се разработва и води от правителството, а не от държавния глава.

Затова и с позиция за ареста на Навални държавният глава би излязъл извън правомощията си, според председателя на Стратегическия съвет.

Той не иска да прозира мотивите на министър-председателя да предизвиква Румен Радев към една такава стъпка. Никой не би казал например, че Еманюел Макрон не е защитник на демокрацията, а той не говори по тази тема за Навални, допълни Маринов и посочи, че нито един друг държавен глава няма такава позиция. В цяла Европа се чуват политически изявления, но се вижда практическа предпазливост по темата. Изказвания правят преди всичко външните министри, но не и държавни глави.

А и темата за Навални не е съществена за изясняване на противоречията между президента и управляващите, смята още Маринов.

Според него различията между Борисов и Радев са сериозни и са базирани на „принципните различия за управлението на държавата и за отношението на държавата към хората„.

Който и да дойде след изборите на власт, ако се държи така, както сегашните управляващи, ще получи същото отношение от президента, каза Маринов и това е сигнал към следващите управляващи.

Конфликтът обаче не е самоцел на „Дондуков“ 1, увери Маринов.

Консултациите при държавния глава за изборите са показали колко са дълбоки различията между него и управляващите, а що се отнася до самите разговори на Радев с политическите сили, те са били полезни и са очертали големите проблеми, които тревожат обществото около вота, като например въпросът за големия брой невалидни бюлетини, смята председателят на Стратегическия съвет при президента.

Обществото усеща къде са болните точки и ще продължи да настояват на тях, убеден е съветникът.

По думите на Маринов датата на изборите, независимо коя е точно тя, винаги ще е неудобна за част от гражданите. Лично той бил препоръчал по-късна дата.

Не се вижда обаче нещо да е направено от страна на държавата за максимално безопасни и максимално достъпни избори.

Би било прекрасно президентът и премиерът да се обединят, за да има честни избори, но ГЕРБ заяви, че не приема идеите на президента, смята Маринов.

Ако някой се бои за честността на изборите, това не е въпрос на аритметика, а на доверие. Т.е. управляващите трябва да убедят гражданите да вярват в представителността на своя глас.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ревизоро открил незаконни сметища и в Натура

Когато незаконните сметища се намерят и се наложат санкции на конкретният кмет, директорите ни биват нападани по партийна линия. Toва заяви екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро в сутрешния блок на БНТ. Той представи Националния координационен център в Министерството на околната среда и водите, какво и къде се следи на мониторите. Утре сутринта

Read More »