Лиз Тръс се отказа от намаляването на данъците

Views 4137
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Британският министър-председател Лиз Тръс беше принудена в понеделник да направи унизителен обратен завой след по-малко от месец на власт, отказвайки се от намаляването на най-високата ставка на данъка върху доходите, което предизвика смут на финансовите пазари и бунт в нейната партия.

Министърът на финансите Квази Квартенг каза, че решението за отмяна на намалението на най-високия данък е взето с „известно смирение и разкаяние“.

Тръс и Квартенг обявиха нов „план за растеж“ на 23 септември, който трябваше да намали данъците и регулациите, финансиран от огромни държавни заеми, за да измъкне икономиката от години на слаб растеж.

Но планът предизвика криза на доверието на инвеститорите в правителството, удари стойността на лирата и цените на държавните облигации и разтърси световните пазари до такава степен, че централната банка на Англия трябваше да се намеси с програма за 65 милиарда паунда за укрепване на пазарите.

Тъй като доверието в правителството бе накърнено, депутатите от управляващата Консервативна партия казаха, че обратът е неизбежен. „Така че сега е „оцелвяваме ден за ден“, каза вътрешен човек от партията, който отказа да бъде назован.

Въпреки че премахването на най-високата данъчна ставка съставлява само около 2 милиарда от 45-те милиарда паунда нефинансирани намаления на данъци, това беше най-критукуваният елемент от пакета, който предизвика гнева на пазарите, тъй като не беше ясно как ще бъде компенсиран.

Решението за обратен завой вероятно ще постави Тръс и Квартенг под още по-голям натиск, поредния непредвиден политически обрат в страна, която е имала четирима министър-председатели през последните шест години.

Квартенг каза, че не е обмислял да подаде оставка и, че е решил да промени курса съвместно с премиера.

Британската опозиционна Лейбъристка партия заяви, че правителството е унищожило икономическото доверие и е накърнило доверието в британската икономика като цяло. „Те трябва да преобърнат цялата си икономическа, дискредитирана стратегия „, каза в изявление финансовият говорител на лейбъристите Рейчъл Рийвс.

След встъпването си в длъжност Тръс заяви, че правителството се нуждае от радикален план, за да спаси икономиката и да направи страната по-динамична, и че е готова да вземе непопулярни решения, за да го осъществи.

В първия си ден на поста Тръс и Квартенг уволниха най-високопоставения служител в Министерството на финансите, преди да обявят политика, която не е била оценена или проверена от независимата Служба за бюджетна отговорност.

Инвеститорите – свикнали Великобритания да е стълб на глобалната финансова общност – се уплашиха и това удари по стойността на британските активи и повишиха цената на държавните заеми, ипотечните лихви и корпоративното кредитиране.

Тъй като консервативните депутати стават все по-разтревожени, Тръс също призна, че ще са необходими съкращения на разходите за обществени услуги и лимит на плащанията на социални помощи.

След като все повече консервативни депутати се обявиха срещу политиката, председателят на Консервативната партия Джейк Бери предупреди, че всеки, който гласува против пакета, ще бъде изхвърлен от парламентарната група.

Инвеститори и икономисти казаха, че днешното решение е стъпка в правилната посока, но правителството трябва да отиде по-далеч. То не трябва да публикува фискален отчет с пълния мащаб на държавните заеми и плановете за намаляване на дълга до 23 ноември.

Консервативни депутати казаха пред Ройтерс, че правителството практически няма друг избор, освен да обърне курса. „Това е правилното нещо, но е жалко как се управлява дъуржавата в момента“, каза един от тях, който отказа да бъде назован.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Военен камион на НАТО се преобърна край Монтана

Катастрофа с военен автомобил на НАТО е станал тази сутрин. Камионът се преобърнал на главен път Е-79 край Монтана, съобщи Нова телевизия. Военният камион се е движил в конвой с още няколко превозни средства от Плевен в посока Монтана, когато на прав участък се е преобърнал по таван в крайпътната […]