Летателна дейност в Българската армия е временно спряна (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Прочитания 156303
0 0
Снимка: МО

Към момента плановата летателна дейност в Българската армия е спряна. Изключение ще се прави, само ако се наложи изпълнението на специални задачи. Това съобщи началникът на отбраната Емил Ефтимов, който заедно със служебния премиер Стефан Янев и военния министър Панайотов посетиха мястото и операцията по издирване на падналия в морето пилот.

Операцията по търсене и спасяване и по издирването на останките на самолета ще продължи, докато не бъде загубена и последна надежда. Всички възможни средства на ВМС са в района.

Командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров уточни, че проверката на авиационната техника е постоянен процес и преминава през различни етапи.

По думите му, процедурите са много и така се минимизира вероятността човешка грешка да е причина за неизправност. Жизненият цикъл на МиГ-29 е до 2030 година.

Малка е надеждата да открием пилота на изтребителя МиГ 29, паднал по време на учение. Това заяви служебният премиер Стефан Янев, който е генерал от резерва на Сухопътните сили. Предвид времето, минало от инцидента и всички данни, независимо колко е здрав човек, надеждата да открием нашия воин, нашия пилот – майор Терзиев, не са големи. Намерени са вещи и материали, които ще бъдат изследвани, поясни Янев.

Черната кутия не е намерена, намерени са материали, които са обект на този тип разследване, каза той.

Операцията ще продължи и утре до следващите дни с използване на специализирана техника и специализирани водолазни групи. При необходимост ще участват и съюзни сили. Издирвателната операция ще продължи, докато открием майор Терзиев, увери премиерът.

Самолетът е изпълнявал задача по светеща цел, спусната от друг самолет. Мишената е падала с по-висока скорост, което е наложило допълнителен маньовър, който е регистриран. Пилотът е поразил целта, докладвал е, че я е поразил, като малко след това връзката с него е прекратена.

Майор Терзиев е пилот 1-ви клас, той може да бъде и инструктор. Досега не е имало забележки към работата му, заяви Стефан Янев.

Професионалистите от ВВС работят свръх възможностите си. По ред причини нашите пилоти с години летят на санитарен минимум поради недофинансиране. Надявам се това да не е причината за инцидента„, коментира Стефан Янев в отговор на въпрос.

По думите му проверките продължават и не са спирали. Техническото състояние на самолетите, летателната подготовка се проверяват.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Регионалният министър завари техника като на изложение на АМ "Хемус"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова инспектира строителна площадка на АМ „Хемус“ по пътя Русе – Велико Търново. На място тя откри нарушения заради започнали строителни работи – извършено е разчистване на хумусен слой и са изпълнени насипи. Там е разположена голям брой строителна техника, за разлика от вчерашния ден, […]