„Лесно е да правиш циркове“: непоисканата среща с ММА бойци в министерството на спорта (ВИДЕО/ОБЗОР)

„Министерството не е на Кралев“…

Прочитания 9739
0 0

Много лесно е да събереш 20 човека и да правиш циркове.“

С тези думи на служебния министър на спорта Андрей Кузманов приключи втория рунд от оформилото се противопоставяне между сегашното управление, от една страна, и председателя на федерацията по ММА (смесени бойни изкуства) Станислав Недков-Стъки, подкрепен задочно от бившия министър-председател Бойко Борисов.

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu /Васил Димитров/

В петък преди обед Недков заедно с 20-ина души, повечето от които момчета, представени като спортисти и шампиони, създадоха напрежение и влязоха в сградата на министерството на спорта (ММС). С плакати в подкрепа на Недков и придружавани от журналисти на ПИК, те обясниха, че искат отговори и застават зад федерацията, за да защитят спортистите и треньорите„.

Действието е продължение на скандала от преди дни, чието начало беше поставено от Кузманов и говорителя на служебното правителство Антон Кутев. Двамата заговориха за злоупотреби в ММС покрай програмите за предпазване на младите от зависимости, организирани с пари от хазарта. Тогава Кутев изтъкна, че Недков е получил над 1 милион лева от държавата за последните пет години.

Председателят на федерацията по ММА е недоволен, защото твърди, че се правят манипулации.

По думите му по програмите отпуснатите пари са общо 224 хил. лева, а останалите са част от годишното финансиране на федерацията.

Влизане без покана

При влизането в министерството Недков потърси обяснение от Кузманов за думите на Кутев. Министърът на спорта няколко пъти заяви, че покана за официална среща няма, но се видя принуден около час да говори с посетителите си, без да се намеси охраната.

Той изтъкна, че може да отговаря само за своите думи, не и за тези на други хора.

Председателят на федерацията по ММА, плътно следван от групата с плакатите в своя подкрепа и от журналистите на ПИК, започна да задава условията, при които да се проведе разговорът с Кузманов.

Опитите за такъв в кабинета на министъра преминаха при надвикване и често прекъсване.

Недков няколко пъти каза, че федерацията му е една от най-успешните и с най-много медали.

Повтори и мнението си, че не е незаконно да се кандидатства по програми.

Според него на срещата се е потвърдило, че той не е взел една стотинка.

И заяви:

Финансирана е федерацията по ММА, както още 50 федерации. Това е. Служебният кабинет е предизборен щаб на президента Радев. Изнасят се ежедневно сигнали за нередности, които не могат да бъдат проверени в момента, но могат да повлияят на резултатите от изборите. Тези неща не ме интересуват, не съм политик. Но ние сме тук – състезатели, родители, симпатизанти, от опитите да се манипулира обществото, че сме взели милиони и че сме престъпници. Ние не сме престъпници„.

След като Недков и придружаващите го си тръгнаха, Кузманов говори пред медиите. Той отново заяви, че има съмнения около осъществяването на програмите.

Повдигаме въпроса за програмите за хазарта, защото правят впечатление конкурсните правила – без правила и ограничения. Прави впечатление, че четири организации всяка година печелят пари. Прави впечатление последната година как е направен конкурсът„, каза министърът.

Конкретно за неочакваната среща заяви, че очаква да види записите от камерите, за да разбере как посетителите са стигнали до кабинета му на третия етаж.

Министъра заяви:

Как е влязъл ще го видите (на записите). Представителите на ПИК бяха тук, вие си правете изводите.“

По думите му след края на програмите ще се види дали средствата са изразходвани целесъобразно.

Всяка федерация дава отчет в края на годината или след края на програмите. Меко казано, няма обвинения срещу г-н Недков, просто е констатирано, че както всички останали е получил пари„, заяви Кузманов.

На въпрос защо тогава се вади името конкретно на Недков и дали всичко е плод на политическо напрежение, той отвърна: „Ако за него е политическа играта, за мен не е. Никога не съм бил част от партия. В най-скоро време от проверките ще ви станат ясни много неща. Не казвам, че има злоупотреби, аз правя констатации. Всичко що е в министерството, го гледаме„.

„Министерството не е на Кралев“

Кузманов повтори неодобрението си към думите на бившия министър на спорта Красен Кралев, който в остра реакция заяви в сряда, че „моите хорав министерството са разпитвани в присъствието на Кутев.

Разбирам, че министерството на спорта не било на държавата, а на Красен Кралев„, каза Кузманов.

И повтори думите си, че забелязва много субективизъм във финансирането по времето на Кралев.

Той отрече думите на Недков, че сега служители на министерството са принуждавани да подписват празни листове.

Просто им е казано от главния секретар… Направен е тест за интелигентност, за тяхното IQ, за тяхната лоялност. Защото чуваме, че министерството е на г-н Кралев. Не знам защо се изнервя човекът.“

Кузманов отрече да се е извинявал на Недков. „Както се прави на мъж, можеше той да ми се извини, след като нахлува. Много лесно е да събереш 20 човека и да правиш циркове.“

Реакциите в социалните мрежи?

Шайка мутри нахлула в спортното министерство. Доколкото разбирам, полицията си е бъркала в носленцата, както се пее в онова парче на Васко Кръпката„, написа Евгени Дайнов във „Фейсбук“.

Въпрос: така окуражени, къде ще нахлуят мутрите утре? В президентството? В някой университет? В дома на някой критик на мутрите? Отдавна предупреждавам: ГЕРБ няма да дадат властта по мирен път. Ще опитат някой щурм на Капитолия а ла Тръмп. Май почват да тренират. Ето тук и сега се иска твърда държавна ръка. Мутри, вън„, добави Дайнов.

Състезатели“ по ММА нахлули в спортното министерство, начело с кандидата за президент Стъки. Мутренската група на Борисов и ГЕРБ, получавала стотици хиляди от държавата, за да обслужва управляващите, а днес ни припомня най-тъмните времена от 90-те години, когато едри момчета с кървясал поглед безчинстваха из цялата страна„, коментира Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

Управлението на Борисов ни върна отново там – в мрачните мутренски дни, отпреди 25 г. Трябва спешно да приключим с налаганите през последните 12 г. обществени отношения, а тези ММА клоуни да останат блед спомен от управлението на ГЕРБ и ББ.“

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu /Васил Димитров/

Контакти и информация за автора:

Екип: Тодор Стефанов, Софи Димитрова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Разкриха кражба на 80 000 евро от транспортна фирма в Сливен

Задържан е 36-годишен криминално проявен мъж