Лена Бориславова предупреди прокуратурата: Да не дава брифинги, а да работи

Views 73884
0 0
Снимка: БГНЕС

В българското общество има остро усещане за липса на справедливост и правосъдие. За нас будят удивление редица факти и поведение на прокуратурата. Съдебните и досъдебното производства се точат с години, а спецсъдът и прокуратура бяха превърнати в удобна бухалка.

Това заяви говорителят на правителството Лена Бориславова в кратко изявление в Министерски съвет в отговор на по-ранната изява на прокуратурата – поредица от цитати, за които се твърди, че уронват престижа и държавността.

Тя недоумява още как прокуратурата за две години все още не е разпитала бизнесмена, избягал в Дубай – Васил Божков, а толкова бързо за по-малко от два часа е образувала досъдебно производство срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Бориславова недоумява как специализираната прокуратура е поискала да бъде изпратен списък от лица и политически личности, които да могат да разследват. „Такъв списък няма да бъде издаван и не е роля на изпълнителната власт да дава указания на прокуратурата кого да разследва. Роля на изпълнителната власт е да помогне на прокуратурата да разследва, когото тя пожелае, ако има достатъчно данни„, подчерта Бориславова и категорично се противопостави прокуратурата да налага на настоящата изпълнителна власт свои стари навици.

Бориславова изказа надежда все пак българската прокуратура да започне да работи ефективно и в рамките на своите правомощия, ще отчита дейност, действия и резултати, а да не дава само пресконференции.

По думите ѝ прокуратурата не трябва да забравя, че освен е независима, но и дължи отчетност на хората. Когато проумее това, може би тогава ще стане правилната преграда между беззаконието и справедливостта за българското общество, каза още тя. Лена Бориславова припомни, че още през 2010 г. България е осъдена за това, че липсват гаранции как функционира българската прокуратурата и че не може да й се търси отчетност и отговорност (делото Колеви, бел.ред.)

Също така и основна причина за неприемането на първоначалния План за възстановяване и развитие на правителството била именно липсата на достатъчно решими заявки за реформи в частта отчетност на главния прокурор и прокуратурата.

Бориславова декларира отново и основния приоритет на „Продължаваме промяната“ за връщането на доверието в съда и прокуратурата. Като успех тя отчита почти успешното закриване на спецпрокуратурата, а в ход е внасяне и законопроекта за реформа на КПКОНПИ.

Министерски съвет вече е контактна точка на европейската прокуратура за предаване на сигнали по независим начин и в скоро време за обществено обсъждане ще бъде качен Законопроект за ефективно разследване и независимо такова в полза на европейската прокуратура. В правосъдното министерство функционират около 100 работни групи, които работят по съдебната реформа – изменение на Закона за съдебната власт, ограничаване правомощията на главния прокурор, механизъм за неговия контрол и промени в Наказателния кодекс във връзка измамите с евросредствата и тяхното по-успешно преследване.

Тези действия са само началото, но са решителна крачка в правилната посока. Българската изпълнителна власт няма да се откаже и ще работи усилено в тази посока„, категорична бе Бориславова.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Освободиха зам. земеделския министър Атанас Добрев

От днес е освободен заместник-министър Атанас Добрев. Той беше заместник-министър в земеделското министерство.  Освобождаването става със заповед на премиера Кирил Петков. Мотиви не се посочват, както и не се посочва кой щ заеме поста на Добрев.  Припомняме, че Атанас Добрев е заместник-министър от май 2017 г. Преди това в продължение на две години […]