Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Лена Бориславова предупреди прокуратурата: Да не дава брифинги, а да работи

Снимка: БГНЕС

В българското общество има остро усещане за липса на справедливост и правосъдие. За нас будят удивление редица факти и поведение на прокуратурата. Съдебните и досъдебното производства се точат с години, а спецсъдът и прокуратура бяха превърнати в удобна бухалка.

Това заяви говорителят на правителството Лена Бориславова в кратко изявление в Министерски съвет в отговор на по-ранната изява на прокуратурата – поредица от цитати, за които се твърди, че уронват престижа и държавността.

Тя недоумява още как прокуратурата за две години все още не е разпитала бизнесмена, избягал в Дубай – Васил Божков, а толкова бързо за по-малко от два часа е образувала досъдебно производство срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Бориславова недоумява как специализираната прокуратура е поискала да бъде изпратен списък от лица и политически личности, които да могат да разследват. „Такъв списък няма да бъде издаван и не е роля на изпълнителната власт да дава указания на прокуратурата кого да разследва. Роля на изпълнителната власт е да помогне на прокуратурата да разследва, когото тя пожелае, ако има достатъчно данни„, подчерта Бориславова и категорично се противопостави прокуратурата да налага на настоящата изпълнителна власт свои стари навици.

Бориславова изказа надежда все пак българската прокуратура да започне да работи ефективно и в рамките на своите правомощия, ще отчита дейност, действия и резултати, а да не дава само пресконференции.

По думите ѝ прокуратурата не трябва да забравя, че освен е независима, но и дължи отчетност на хората. Когато проумее това, може би тогава ще стане правилната преграда между беззаконието и справедливостта за българското общество, каза още тя. Лена Бориславова припомни, че още през 2010 г. България е осъдена за това, че липсват гаранции как функционира българската прокуратурата и че не може да й се търси отчетност и отговорност (делото Колеви, бел.ред.)

Също така и основна причина за неприемането на първоначалния План за възстановяване и развитие на правителството била именно липсата на достатъчно решими заявки за реформи в частта отчетност на главния прокурор и прокуратурата.

Бориславова декларира отново и основния приоритет на „Продължаваме промяната“ за връщането на доверието в съда и прокуратурата. Като успех тя отчита почти успешното закриване на спецпрокуратурата, а в ход е внасяне и законопроекта за реформа на КПКОНПИ.

Министерски съвет вече е контактна точка на европейската прокуратура за предаване на сигнали по независим начин и в скоро време за обществено обсъждане ще бъде качен Законопроект за ефективно разследване и независимо такова в полза на европейската прокуратура. В правосъдното министерство функционират около 100 работни групи, които работят по съдебната реформа – изменение на Закона за съдебната власт, ограничаване правомощията на главния прокурор, механизъм за неговия контрол и промени в Наказателния кодекс във връзка измамите с евросредствата и тяхното по-успешно преследване.

Тези действия са само началото, но са решителна крачка в правилната посока. Българската изпълнителна власт няма да се откаже и ще работи усилено в тази посока„, категорична бе Бориславова.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са…

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Вдигат заплатите на кметовете на райони и села в община Варна

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на райони...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Британските консерватори отстраниха депутат за злоупотреби със средства

Това е пореден удар за закъсалата Консервативна партия

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

The Economist: Увелчават се шансовете руските активи да „плащат“ за война в Украйна

След като Русия унищожи Триполската електроцентрала на 11 април, Украйна...

Папа Франциск призова за край на насилието в Близкия изток (ВИДЕО)

Папа Франциск призова в неделя Иран и Израел да...

Инфлацията през март спадна до 3% на годишна база

Инфлацията през месец март е 0,2%. На годишна база...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img